piątek, 6 grudnia 2013

śledzie w śmietanie wg Ewy

Każda gospodyni ma swój przepis na te śledziki, ja mam taki :)


  • około 0,5 kg Matiasów w zalewie korzennej lub w oleju
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
  • 1 średni ogórek konserwowy
  • 1 łyżeczka delikatnego majonezu (raczej nie Kielecki)
  • sól (mało)
  • pieprz biały
  • 3 średnie cebule
  • szczypta cukru
  • sok z około 1/3 cytryny


 Ogórka kroimy drobniutko, dodajemy do śmietany, dodajemy majonez, pieprz, wszystko razem mieszamy, wkładamy do lodówki.

Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w dzwonka, skrapiamy małą ilością soku z cytryny.

Cebule kroimy w piórka, przelewamy obficie wrzącą wodą, dodajemy do śledzi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
Następnie rybkę wraz z cebulą, dodajemy do sosu śmietanowego, mieszamy, wkładamy do lodówki na parę godzin (minimum 1 :)
Po tym czasie dopiero dosalamy, na tyle, na ile jest potrzeba, w tym momencie możemy ewentualnie dodać również szczyptę cukru, jeśli sos jest jak dla nas zbyt kwaśny.





8 komentarzy:

  1. wyglądają na smakowite, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można kupić śledzie w zalewie korzennej?

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można kupić śledzie w zalewie korzennej?

    OdpowiedzUsuń
  4. ja kupuję w hipermarkecie(Tesco, Auchan) z Lisnera

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie ostatnio szukałam i nigdzie nie mogę ich znależć...a czy można je zastąpić innymi???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić je takimi w oleju, do tej curry też się nadadzą

      Usuń
  6. Bo chodzi mi o tą sałatkę z curry

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)