Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: wuzetka

niedziela, 15 grudnia 2013

wuzetka

Tym razem postanowiłam zrobić ją jak torcik. Efekt bardzo sympatyczny :)
Lekki śmietanowy krem, biszkopcik, który ładnie nam się pokroi i nie pokruszy, jak dla nas to połączenie idealne :)




 150 gramów cukru
25 gramów ciemnego kakao
115 gramów mąki tortowej
40 gramów stopionego, schłodzonego masła
6 jaj (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:
1/3 szklanki herbaty i sok z 1/3 cytryny
lub
1/3 szklanki herbaty i 2 łyżki rumu
lub
1/3 szklanki soku wiśniowego lub kompotu
lub
1/3 szklanki wody i sok z 1/3 cytryny

krem:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
3 kopiaste łyżki cukru pudru (spróbujcie czy taka ilość Wam odpowiada)

dodatkowo:
1/3 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
150 ml śmietany 36% + śmietanfix (do kleksów)
ewentualnie wisienki do dekoracji

polewa czekoladowa:
200 gramów czekolady gorzkiej
3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30 %



Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch. Dolny blat nasączyć ponczem i posmarować dżemem porzeczkowym.

Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić (ma być ciepła i wciąż płynna).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować jeszcze przez chwilę. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej, wymieszać, następnie żelatynę wlać do śmietany i ubić mikserem.
Masę wylać na posmarowany dżemem blat, wyrównać powierzchnię, przykryć drugą częścią ciasta i leciutko docisnąć, włożyć do lodówki do stężenia kremu.

Przygotować polewę czekoladową (czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić),  posmarować nią ciasto, wygładzić powierzchnię, włożyć do lodówki do stężenia. Kiedy polewa całkiem zastygnie na cieście nożem zarysować sobie gdzie będą krojone kawałki ciasta.

Śmietankę na kleksy ubić ze śmietanfixem, przełożyć do szprycy, na każdym kawałku ciasta wycisnąć „kwiatuszka”, ozdobić go wisienką lub nie i podawać.








16 komentarzy:

  1. Ta wuzetka taka piękna, równa Ci wyszła. I ta przysłowiowa wisienka na niej pasuje akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka idealnie równa :))

    Może skusisz się na konkurs u mnie? :)
    http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda jak z magazynu kulinarnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewuniu takie pysznosci serwujesz, az slinka leci....mmmmm pyyyyycha!!!!
    pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, to sobie zróbcie :)

      Usuń
    2. nawet nie wiesz jaka mam ochote na to ciacho i chyba sie skusze...zrobie u corci to przynajmniej bedzie komu paszalowac :))

      Usuń
    3. Irenko, to jak zrobisz to ja się wpraszam na kawałeczek, bo wuzecię uwielbiam :)

      Usuń
  5. Pięknie i apetycznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No tak myslalam, ze widzialam u Ciebie to cudenko...u corci nie udalo mi sie zrobic, wiesz jak to jest..zawsze wypadnie cos innego...ale mysle czy nie upiec na meza urodzinki we wtorek, zamiast tradycyjnego torta...co myslisz Ewuniu, dobry wybor :-)...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, ja myślę, że to świetny wybór, bo raz, że jest prosta i efektowna, a dwa, że chyba nie ma osoby, której by to połączenie smakowe nie pasowało, prawda? A przecięcie placka na dwa blaty zrób sobie metodą nitkową, o której piszę tutaj:
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/09/ciasto-czarna-inez-czekoladowo-sliwkowa.html
      wyjdzie równiutko jak od lasera :)

      Usuń
    2. Ewciu dziekuje serdecznie...buziaczki i milego wieczorku :-) ...dam znac jak poszlo...:)

      Usuń
    3. oki Irenko, czekam, dobrej nocki ! :)

      Usuń
  7. Witam! Mam tortownice wielkości 26 cm czy ciasto nie będzie za niskie z takiej proporcji składników??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie za niskie, tutaj składniki można zwiększyć o połowę lub wykorzystać przepis na czekoladowy biszkopt z tego przepisu na tort:
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/tort-orzechowy.html
      składniki masy śmietanowej na tą średnicę:
      0,7 litra kremówki
      3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
      3 kopiaste łyżki cukru pudru

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)