Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: brownie wg Marthy Stewart

czwartek, 23 stycznia 2014

brownie wg Marthy Stewart

Klasyka gatunku w najlepszym wydaniu, błyskawiczne i bezproblemowe, maksymalnie czekoladowe ciacho :)

przepis stąd


  • 170 gramów gorzkiej czekolady
  • 3 jaja
  • 150 gramów cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao

Masło, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem i solą, zmiksować do połączenia składników, dodać masę czekoladową, wszystko sprawnie połączyć (ciasto będzie dość gęste).


Kwadratową foremkę do pieczenia o boku 24 cm cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić ciasto, lekko zwilżoną dłonią "uklepać" delikatnie wyrównując powierzchnię.

Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




13 komentarzy:

  1. Chyba się skuszę ,wspaniałe!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, jeśli lubisz tego typu wypieki to będzie Ci bardzo smakował :)

      Usuń
  2. Odkąd po raz pierwszy upiekłam brownie polubiłam to ciasto, teraz często gości u mnie.
    Muszę znowu upiec, takiego apetytu mi narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też w sumie dość regularnie je piekę, bo moje chłopaki przepadają za nim na kolację z mlekiem lub kakao :)

      Usuń
  3. Brownie uwielbiam. W każdej postaci. A Twoje ... zjadłabym od razu nawet dwa kawałeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, zapraszam Cię nawet i na 4 :)

      Usuń
  4. uwielbiam to ciasto, mój mąż zawsze się śmieje że to zakalec

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię brownie:D smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)