niedziela, 12 stycznia 2014

Brzoskwiniowe szaleństwo

Lekkie, szybkie do zrobienia ciasto, mocno brzoskwiniowe, delikatne, pyszne :)



biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

poncz:
1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń

masa śmietanowa:
0,5 puszki pokrojonych drobno brzoskwiń
300 gramów śmietany kremówki 30%
1 kopiasta łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
3 kopiaste łyżki cukru pudru (spróbujcie czy ta ilość jest dla Was wystarczająca)

dodatkowo:
0,5 puszki pokrojonych drobno brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe + 0,7 litra wrzątku


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.


Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników, następnie wrzucić brzoskwinie i wymieszać łyżką. Masę od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do częściowego stężenia.

Na stężałą masę śmietanową poukładać kawałki brzoskwiń, zalać tężejąca galaretką, schłodzić w lodówce.





14 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam do Ciebie zagladac....Ewus i znowu trafilas w moj gust...ciasto wyglada bajecznie...juz zapisuje w moim kajecie...wczoraj robilam "szarlotke krolewska" wyszla przepyszna i tym razem nie zmienialam robilam z bita smietana, a co raz mozna pozwolic sobie na chwilke szalenstwa...pozdrawiam i milej niedzieli zycze:)))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie jak robiłam je wczoraj, to pomyślałam, że powinna Wam pasować :))), ciesze się bardzo, że szarlotka przypadła Wam do gustu, Irenko, pewnie, że można, a nawet TRZEBA ! pozdrawiam Cię bardzo cieplutko ! :)

      Usuń
    2. dziekuje Ewus, ze o nas pamietasz...i jak Cie nie kochac :)))

      Usuń
  2. Ale ciacho! Nie sposób się oprzeć pokusie patrząc no to pysznie wyglądające brzoskwiniowe szaleństwo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewuniu, a ja z pytaniem do Ciebie...mam 1000g jogurtu waniliowego czy moge zastapic nim kremowke, a jesli tak czy zmieni sie ilosc zelatyny...tak chodze po Twoich pysznosciach i mam na niego ochote...chyba, ze masz dla mnie jakis inny przepis na wykorzystanie tego jogurtu...jutro chce go zrobic...pozdrawiam cieplo:)) ...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  4. Irenko, jeśli byś wybrała Brzoskwiniowe szaleństwo, to nic się nie zmieni, czyli żelatyny tyle samo, możesz też zrobić ten cytrynowy sernik na zimno:
    http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/cytrynowy-sernik-na-zimno.html
    możesz dać zamiast sera i śmietanki, po prostu 0,5 litra jogurtu + 2 galaretki cytrynowe+ 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuścić sobie w galaretkach) co Ty na to? :) czy szukamy dalej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu jak zwykle mnie ratujesz...nad tym cytrynowym tez sie zastanawialam....co ja bym bez Ciebie zrobila...dziekuje Tobie najserdeczniej...to mi wystarczy, reszta w moich rekach...oczywiscie dam znac co wymodzilam :)))

      Usuń
    2. ok Irenko, daj znać, buziaki ! :)

      Usuń
  5. Zrobilam cytrynowy sernik na zimno....do jogurtu oprocz galaretek i zelatyny, dalam 250 ml smietanki, na wierzch ulozylam mandarynki no i zalalam galaretka...wyszedl pyszniutki wszystkim smakowal...jeszcze raz dziekuje za inspiracje...pozdrawiam Ewuniu:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  6. Irenko, świetny pomysł, musiał być przepyszny ! pozdrawiam gorąco !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda mam pytanie czy podane proporcje są tylko na tortownicę? Jeśli chciała bym robić w prostokątnej blasze to jakie wymiary?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj :)
      tak, to są proporcje na małą tortownicę, jeśli chcesz zrobić w dużej prostokątnej blaszce ( około 25x40) wtedy trzeba podwoić wszystkie składniki i będzie super

      Usuń
  8. Witaj Ewo. Zrobiłam to ciasto na Święta bardzo nam smakowało, wszystkim :) zostanie już z nami na dłużej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)