Delikatne, puszyste placuszki, które powstają i znikają błyskawicznie :)
Przepis na około 14 sztuk.
przepis z małymi zmianami stąd
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 3/4 - 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 - 2 łyżki soku z cytryny lub skóra otarta z połowy cytryny
- ulubione dodatki
Mąkę wymieszać z proszkiem, mlekiem w proszku i cukrami, dodać olej i mleko, sok lub skórkę z cytryny, mieszać dokładnie łyżką.
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażyć niewielkie placuszki na złoto na oleju, odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać z ulubionymi dodatkami.
Czy mleko w proszku może być granulowane? Jeśli tak to też 3/4 szklanki czy inna proporcja?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia
może być, tylko nie to odtłuszczone, tak, też 3/4 szklanki
UsuńPani Ewo, czy można dać coś innego zamiast mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńjestem Ewa :))
Usuńhm, jak nie dasz mleka w proszku to nie będzie już to samo, może przejrzysz zakładkę placuszki, tam mam masę różniastych, na jogurcie, innych fajowych dodatkach, hę? :)
Chcę zrobić te, bo mam na nie ochotę od kilku dni, jednak nie mam mleka w proszku :P Ale chyba pobiegnę do sklepu!
OdpowiedzUsuńpewnie, najlepiej, bo żeby nie wiem jak myślał długo to nie bardzo jest je czym zastąpić, pozdrawiam cieplutko !
UsuńObjechałam sklepy, mleka nie dostałam :( Kupiłam śmietankę w proszku, nada się? :)
OdpowiedzUsuńo kurcze, jesteś pomysłowa, hm, będą o smaku smietanki w proszku, spróbuj, tylko może daj 0,5 szklanki zamiast 3/4 szklanki
OdpowiedzUsuńSpróbuję! Dziękuję :-)))
Usuńdaj znać ! :)
UsuńPyszność nad pysznościami!!!
OdpowiedzUsuń