Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: rolada z mięsa mielonego z ziemniaczanym farszem

poniedziałek, 13 stycznia 2014

rolada z mięsa mielonego z ziemniaczanym farszem

Przepyszna, bardzo syta rolada 2 w 1, do tego jeszcze jakaś surówka o zdecydowanym smaku, sos pomidorowy lub pieczarkowy i obiad dla całej rodzinki gotowy :)
Wypróbujcie również roladę z mięsa mielonego z pieczarkami, jest pyszna !



  • masa mięsna:
  • 800 gramów mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie dość tłusta szynka)
  • 2 jaja
  • 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • troszkę mniej niż 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • farsz:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 ugotowane na twardo jaja
  • 1 żółtko
  • 100 gramów grubo startego sera żółtego (dałam edamski)
  • 0,5 pęczka posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
  • 1 płaska łyżka kaszy manny
  • vegeta i pieprz do smaku
  • sos pieczarkowy


Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jaja i pietruszkę siekamy drobno.
Do miski wrzucamy ziemniaki, jaja, żółtko, ser, kaszę, przyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę.





Mięso zmielić razem z bułeczką, dodać przyprawy, jaja, kaszę, czosnek, mąkę, wyrobić jednolitą masę.

Przygotować sobie arkusz papieru do pieczenia, zaznaczyć sobie na nim wymiary 40x25 cm (rozmiar rolady dostosowałam do swojej keksówki, która ma 12x25 cm).
Wyznaczony prostokąt natłuścić olejem, następnie wyłożyć na niego masę mięsną, dostosować ją do wymiarów, ma mieć grubość około 1 cm.

Na masę mięsną wyłożyć równomiernie farsz ziemniaczany, zwinąć wzdłuż krótszego brzegu.




Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć.

Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni, pod koniec pieczenia (powiedzmy około 15 - 20 minut przed końcem), mięsko z góry można przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

Po upieczeniu kroić na plastry, podawać z gotowanymi warzywami lub pikantną surówką, sosem pieczarkowym.





10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Moniś, bardzo fajne, syte i kolorowe jedzonko :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie i tak na pewno też smakuje! Koniecznie muszę wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, polecam, nie jest jakaś skomplikowana nadmiernie, a zawsze to coś innego :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na roladę. Kolorowo i smacznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna ta rolada! I to nadzienie ziemniaczane...Moim na pewno bedzie smakowac. Do zrobienia !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, bardzo"mniamuśne"
    Pozdrowionka.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ superowa ta rolada - 2 w 1 ! Cieszę się ,że przypadkiem trafiłam na ten blog ! B.często piekę sama różne mięska , rolady , które wykorzystuję do obiadów , ale niektóre jemy na zimno i też są dobre. Tutaj jednak jest duża skarbnica pomysłów i spróbować nowości nie zaszkodzi ;) Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo twórczej weny. Ella

    OdpowiedzUsuń
  7. Rolada pyyyyycha! Robiłam ją dwa razy, wczoraj również z sosem pieczarkowym polecanym przez Ciebie Ewusiu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się baaardzo, dzięki Kasieńko ! :-***

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)