Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: domowe Pieguski

poniedziałek, 13 stycznia 2014

domowe Pieguski

Błyskawiczne domowe ciasteczka o niebo lepsze o tych ze sklepu, przepis na dwie blachy ciasteczek.



200 gramów miękkiego masła
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajo
3/4 szklanki cukru (do całości dopełniłam 1 kopiastą łyżką cukru waniliowego)
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
100 gramów posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
3/4 szklanki posiekanych orzechów (mogą być włoskie laskowe, mogą być wymieszane z rodzynkami lub suszoną żurawiną)


Masło roztopić, schłodzić, dodać jajo, cukier i cukier waniliowy, krótko zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, solą, dodać do masła z cukrami, zagnieść ciasto.
Do ciasta dodać czekoladę, orzechy, delikatnie ugniatając wmieszać je w ciasto.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy odrywać małe kawałeczki ciasta, formować je w kuleczki, układać na blasze w odległościach około 3 cm, (ciasteczka można odrobinę spłaszczyć).
Piec około 14 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu).




6 komentarzy:

  1. pyszny piegusek do kawusi, jestem za...Ewus jak dlugo mozna je przechowywac...pozdrawiam:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, myślę, że do tygodnia w pudełeczku, choć na drugi dzień tracą chrupkość, pozdrówcia :)

      Usuń
  2. wyszly przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam pieguski, są przepyszne !!! tylko chyba z racji tego, że miałam bardzo małe jajko nie mogłam połączyć ciasta i dodałam łyżkę śmietany i było już ok. Polecam wszystkim bo naprawdę świetne są !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)