Polecam również krokiety ziemniaczane, kotlety kijowskie z farszem oraz kotlety z mięsa i ryżu i i kaszy i mięsa.
- 400 - 450 gramów ugotowanych ziemniaków
- 300 gramów mielonego mięsa (miałam szynkę wieprzową, sprawdzi się każde mięso, również wołowe)
- 1 jajo
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( tylko jeśli masa jest bardzo lepka)
- sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
- bułka tarta do panierowania
- sos pieczarkowy:
- 30 dag pieczarek
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki zimnego mleka (daję 3,2%)
- sól, pieprz
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielone mięso, jajo, zmiażdżony czosnek (opcjonalnie), posiekaną cebulę ( kto ma ochotę może ją wcześniej usmażyć na złoto), wyrobić wszystko na gładką masę.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki cebula się nie zeszkli.
Następnie pieczarki i cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki mąki, mieszamy, aby mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty.
Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej wody i doprawić.
Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.
Taka masa ziemniaczano mięsna musi mieć naprawdę ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńOlu, zdecydowanie i na pierwszym planie jest mięsko, bardzo daleko w tyle mamy pyrki :)
UsuńDanie królowało wczoraj na obiedzie, jest pyszne, a ten sos pieczarkowy jest obłędny...
OdpowiedzUsuńkorycja
prawda? ja też bardzo go lubię, dziękuję !
UsuńKotletów z tego przepisu jeszcze nie robiłam, ale sosik cudeńko!
OdpowiedzUsuńoj ja też za nim przepadam, a razem z tymi krokietami to duet idealny, mniam, pozdrawiam :)
Usuń