Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym czyli obiad za 10 zł

wtorek, 14 stycznia 2014

kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym czyli obiad za 10 zł

Potrawa bardzo smaczna i ekonomiczna :) Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk.
Polecam również krokiety ziemniaczane, kotlety kijowskie z farszem oraz kotlety z mięsa i ryżu i i kaszy i mięsa.




  • 400 - 450 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 300 gramów mielonego mięsa (miałam szynkę wieprzową, sprawdzi się każde mięso, również wołowe)
  • 1 jajo
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( tylko jeśli masa jest bardzo lepka)
  • sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • sos pieczarkowy:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki zimnego mleka (daję 3,2%)
  • sól, pieprz



Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielone mięso, jajo, zmiażdżony czosnek (opcjonalnie), posiekaną cebulę ( kto ma ochotę może ją wcześniej usmażyć na złoto), wyrobić wszystko na gładką masę.

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki cebula się nie zeszkli.

Następnie pieczarki i cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki mąki, mieszamy, aby mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty. 
Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej wody i doprawić.

Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju pod przykryciem na średnim ogniu.
Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.



6 komentarzy:

  1. Taka masa ziemniaczano mięsna musi mieć naprawdę ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, zdecydowanie i na pierwszym planie jest mięsko, bardzo daleko w tyle mamy pyrki :)

      Usuń
  2. Danie królowało wczoraj na obiedzie, jest pyszne, a ten sos pieczarkowy jest obłędny...

    korycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda? ja też bardzo go lubię, dziękuję !

      Usuń
  3. Kotletów z tego przepisu jeszcze nie robiłam, ale sosik cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj ja też za nim przepadam, a razem z tymi krokietami to duet idealny, mniam, pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)