- około 600 gramów polędwicy wołowej
- 2 średnie cebule
- 200 gramów pieczarek (w sezonie robiłam z kurkami i był cudowny)
- 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie daję)
- sól, pieprz, majeranek, słodka lub ostra papryka
- bulion wołowy lub woda (około 1,6 litra)
Mięso pokroić na cienkie paseczki, zasypać mąką, wymieszać. Wrzucić do głębokiego rondla na rozgrzany olej, obsmażyć wstępnie, następnie dodać pokrojone w ósemki pieczarki, pokrojoną w plasterki cebulę, przesmażyć chwilkę wszystko razem mieszając. Następnie zalać wrzącym bulionem wołowym lub wodą, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 45 minut).
Następnie uzupełnić sos, dodać przyprawy, koncentrat, gotować przez parę minut, wyłączyć gaz i dodać śmietanę (opcjonalnie).
Ewuś pięknie i smacznie wygląda Twój Boeuf Storgonow .Jest to danie, które często jest podawane u naszych przyjaciół. Do tego kluski śląskie. Pyszny obiad. Z kurkami nie jadłam. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńracja, pychotka, tylko ceny wołowinki tragiczne ://
UsuńZjadła bym teraz takiego Strogonowa aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńchyba jestem głodna :)
pozdrawiam serdecznie