Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: klasyczny Boeuf Strogonow

sobota, 11 stycznia 2014

klasyczny Boeuf Strogonow

Podaję przepis klasyczny, bez dodatków regionalnych (ogórków, papryki, oczywiście możemy je dodać). Pierwszy znany nam przepis na to danie pojawił się w 1 połowie XIX wieku. Z biegiem lat w Strogonowie pojawiły się pieczarki, koncentrat, a potem kiszone ogórki, papryka. Wyśmienity gulasz wołowy, który może być podawany z różnymi kluchami, pieczywem, a ja dziś podam do z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami :)



  • około 600 gramów polędwicy wołowej
  • 2 średnie cebule
  • 200 gramów pieczarek (w sezonie robiłam z kurkami i był cudowny)
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie daję)
  • sól, pieprz, majeranek, słodka lub ostra papryka
  • bulion wołowy lub woda (około 1,6 litra)


Mięso pokroić na cienkie paseczki, zasypać mąką, wymieszać. Wrzucić do głębokiego rondla na rozgrzany olej, obsmażyć wstępnie, następnie dodać pokrojone w ósemki pieczarki, pokrojoną w plasterki cebulę, przesmażyć chwilkę wszystko razem mieszając. Następnie zalać wrzącym bulionem wołowym lub wodą, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 45 minut).
Następnie uzupełnić sos, dodać przyprawy, koncentrat, gotować przez parę minut, wyłączyć gaz i dodać śmietanę (opcjonalnie).




3 komentarze:

  1. Ewuś pięknie i smacznie wygląda Twój Boeuf Storgonow .Jest to danie, które często jest podawane u naszych przyjaciół. Do tego kluski śląskie. Pyszny obiad. Z kurkami nie jadłam. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja, pychotka, tylko ceny wołowinki tragiczne ://

      Usuń
  2. Zjadła bym teraz takiego Strogonowa aż ślinka cieknie :)

    chyba jestem głodna :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)