sobota, 11 stycznia 2014

klasyczny Boeuf Strogonow

Podaję przepis klasyczny, bez dodatków regionalnych (ogórków, papryki, oczywiście możemy je dodać). Pierwszy znany nam przepis na to danie pojawił się w 1 połowie XIX wieku. Z biegiem lat w Strogonowie pojawiły się pieczarki, koncentrat, a potem kiszone ogórki, papryka. Wyśmienity gulasz wołowy, który może być podawany z różnymi kluchami, pieczywem, a ja dziś podam do z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami :)



  • około 600 gramów polędwicy wołowej
  • 2 średnie cebule
  • 200 gramów pieczarek (w sezonie robiłam z kurkami i był cudowny)
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie daję)
  • sól, pieprz, majeranek, słodka lub ostra papryka
  • bulion wołowy lub woda (około 1,6 litra)


Mięso pokroić na cienkie paseczki, zasypać mąką, wymieszać. Wrzucić do głębokiego rondla na rozgrzany olej, obsmażyć wstępnie, następnie dodać pokrojone w ósemki pieczarki, pokrojoną w plasterki cebulę, przesmażyć chwilkę wszystko razem mieszając. Następnie zalać wrzącym bulionem wołowym lub wodą, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 45 minut).
Następnie uzupełnić sos, dodać przyprawy, koncentrat, gotować przez parę minut, wyłączyć gaz i dodać śmietanę (opcjonalnie).




3 komentarze:

  1. Ewuś pięknie i smacznie wygląda Twój Boeuf Storgonow .Jest to danie, które często jest podawane u naszych przyjaciół. Do tego kluski śląskie. Pyszny obiad. Z kurkami nie jadłam. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja, pychotka, tylko ceny wołowinki tragiczne ://

      Usuń
  2. Zjadła bym teraz takiego Strogonowa aż ślinka cieknie :)

    chyba jestem głodna :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)