Delikatna drożdżówka o ciekawym kształcie.
- 0,5 kg mąki pszennej + szczypta soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 gramów roztopionego, schłodzonego masła
- 20 gramów drożdzy
- 70 gramów cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajo
- do posmarowania: 1 rozkłócone jajo + 2 łyżki mleka
- do posypania ewentualnie mak lub sezam
Drożdże mieszamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy z solą, cukrem waniliowym i resztą cukru zwykłego, dodajemy masło, jajo, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w misce do podwojenia objętości.
Następnie krótko zagniatamy, ciasto dzielimy na 4 równe części.
Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości około 40 cm.
Następnie ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je naprzemiennie.
Następnie należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.
W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).
Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.
Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
Pięknie zapleciona!
OdpowiedzUsuń:)), dziękuję :)
Usuńale cudnosci chaleczka Ewuniu :)))
OdpowiedzUsuńIrenko, pycha, jeszcze miałam na śniadanko :)
UsuńTa chałka nie da mi spokoju dopóki jej nie upiekę ,wspaniała.
OdpowiedzUsuńw takim razie koniecznie, daj znać ! :)
UsuńObłędna chałeczka :D mniammniam, właśnie zabieram się za robienie jej, pierwszym razem wyszła pyszna, myślę, że za drugim razem wyjdzie jeszcze lepsza ;) Pozdrawiam, smakowity blog ^^
OdpowiedzUsuń