- 2 filety z kurczaka
- 1 duży jogurt naturalny ( około 400 gramowy)
- 2 małe cebule
- 2 -3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- sól
- ostra papryka ( w wersji pikantnej, opcjonalnie)
Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć czosnek z cebulą do zeszklenia, schłodzić.
Jogurt wymieszać z curry, dodać cebulę usmażoną z czosnkiem, wymieszać. Filety pokroić w małą kostkę, wrzucić do jogurtu z curry, cebulą i czosnkiem, marynować minimum przez godzinę.
Następnie całość przełożyć do rondla, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, doprawić solą. Podawać np z brązowym ryżem i ulubioną surówką.
Oj, powiało dalekim wschodem :) Pysznie, kolorowo i jakie proste danie. Ewuniu, fantastyczne:)
OdpowiedzUsuńSos mi sie zważył .
OdpowiedzUsuńno pewnie, a jak miało być inaczej kiedy gotuje się jogurt, tutaj to naturalna kolej rzeczy, nie wpływa na smak
Usuń