Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: filety z kurczaka po hindusku

sobota, 4 stycznia 2014

filety z kurczaka po hindusku

Dietetyczne i pyszne o pięknym kurkumowym kolorku :)





  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duży jogurt naturalny ( około 400 gramowy)
  • 2 małe cebule
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • ostra papryka ( w wersji pikantnej, opcjonalnie)


Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć czosnek z cebulą do zeszklenia, schłodzić.


Jogurt wymieszać z curry, dodać cebulę usmażoną z czosnkiem, wymieszać. Filety pokroić w małą kostkę, wrzucić do jogurtu z curry, cebulą i czosnkiem, marynować minimum przez godzinę.

Następnie całość przełożyć do rondla, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, doprawić solą. Podawać np z brązowym ryżem i ulubioną surówką.



3 komentarze:

  1. Oj, powiało dalekim wschodem :) Pysznie, kolorowo i jakie proste danie. Ewuniu, fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos mi sie zważył .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, a jak miało być inaczej kiedy gotuje się jogurt, tutaj to naturalna kolej rzeczy, nie wpływa na smak

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)