piątek, 24 stycznia 2014

indyk lub kurczak po cygańsku

Szybkie i bardzo smakowite :)


  • 5 kotletów z indyka lub kurczaka (niezbyt grube)
  • 5 grubszych plastrów boczku wędzonego
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • tymianek lub zioła prowansalskie

Kotlety lekko rozbić, natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niewiele), pieprzem, tymiankiem, obsmażyć na patelni, wyjąć na talerzyk.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju na patelni, dodać ketchup, ostrą paprykę, sól i ewentualnie zioła prowansalskie, wymieszać, odstawić z ognia.
Boczek przysmażyć na średnio chrupko.
W naczyniu żaroodpornym poukładać kolety, obłożyć je boczkiem, na górę poukładać podduszoną w ketchupie cebulę. Zapiekać około 12 - 15 minut w 200 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami i ulubioną surówką.


9 komentarzy:

  1. ja kiedyś robiłam palki kurczaka po cygańsku i były pyszne,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też je robię ze śliwkami suszonymi itd, bardzo aromatyczne, jakby co to przepis mam na blogu :)

      Usuń
  2. Mięso, sosik i dużo cebuli.. Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne danie. Kusi mnie, żeby takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, polecam, również i z filetem z kuraczka :)

      Usuń
  4. Ten przepis ze zdjęcime ktoś Pani ukradł i dodał na facebooka jako swój pod tym linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za informację, zajmę się tym ://

      Usuń
  5. Bardzo smaczny obiad mi wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)