- 5 kotletów z indyka lub kurczaka (niezbyt grube)
- 5 grubszych plastrów boczku wędzonego
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
- tymianek lub zioła prowansalskie
Kotlety lekko rozbić, natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niewiele), pieprzem, tymiankiem, obsmażyć na patelni, wyjąć na talerzyk.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju na patelni, dodać ketchup, ostrą paprykę, sól i ewentualnie zioła prowansalskie, wymieszać, odstawić z ognia.
Boczek przysmażyć na średnio chrupko.
W naczyniu żaroodpornym poukładać kolety, obłożyć je boczkiem, na górę poukładać podduszoną w ketchupie cebulę. Zapiekać około 12 - 15 minut w 200 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami i ulubioną surówką.
ja kiedyś robiłam palki kurczaka po cygańsku i były pyszne,
OdpowiedzUsuńja też je robię ze śliwkami suszonymi itd, bardzo aromatyczne, jakby co to przepis mam na blogu :)
UsuńMięso, sosik i dużo cebuli.. Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńtak ! :) pozdrawiam również :)
UsuńJakie pyszne danie. Kusi mnie, żeby takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, polecam, również i z filetem z kuraczka :)
UsuńTen przepis ze zdjęcime ktoś Pani ukradł i dodał na facebooka jako swój pod tym linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za informację, zajmę się tym ://
UsuńBardzo smaczny obiad mi wyszedł :)
OdpowiedzUsuń