Przepis ze starego zeszytu, ale wg mnie najlepszy. Można zrobić je na biszkoptach lub na cienkim biszkopcie, takim jak TU, polecam bardzo :)
- 750 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 różnokolorowe galaretki ( u mnie truskawkowa, agrestowa i cytrynowa)
- po 150 ml wrzątku do każdej galaretki
Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy, schładzamy.
250 ml mleka krótko miksujemy, by je spienić. Zimną galaretkę miksujemy z mlekiem, wylewamy do tortownicy o średnicy 20 cm lub do foremki o boku 20 cm, deser można też zrobić w pucharkach.
Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na spód formy możemy również wyłożyć biszkopty (wtedy jednak pamiętajmy, że pierwszą warstwę wylewamy powoli i ostrożnie, aby ciastka nie podpłynęły nam na powierzchnię).
Kolejną szklankę mleka spieniamy, łączymy z galaretką rozpuszczoną we wrzątku, wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę.
Ostatnią galaretkę łączymy z pozostałym mlekiem, po czym wylewamy na wierzch deseru, schładzamy w lodówce, smacznego :)
Tego przepisu szukałam. Dziękuję Ewo.
OdpowiedzUsuńMałgosia
Małgosiu, to super, a mleczko jest takie właśnie jak ma być :))
UsuńNo i spoznilam sie...ja wlasnie zrobilam pianke z galaretka i brzoskwiniami, ale oczywiscie Twoja bedzie nastepna, wyglada smakowicie:)))...pozdrawiam Ewus cieplutko....Irena...
OdpowiedzUsuńWyszło Tobie takie prawdziwe ptasie mleczko. I takie piankowe i kolorowe. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie lekkie i delikatne, super.
OdpowiedzUsuńdoskonałe:) uwielbiam ptasie mleczko!
OdpowiedzUsuńdziękuję, my też :)
Usuńrobiłam przed chwilką , bardzo szybko , prosto i wyszło rewelacyjne ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam z kawką i ptasim mleczkiem obok ;)
o to milusio, bardzo się cieszę, że smakuje, ja tez uważam, że ten przepis na ptasie jest the best, smacznego, ja też chcę ! :)
UsuńZrobilam z mleka slodzonego i katastrofa deser wylądowal w koszu - nie do zjedzenia!!! Zasugerowalam sie ze moze byc mleko slodzone ale nie spodziewalam sie ze bedzie az mdlic od slodkiego....
OdpowiedzUsuńdlatego napisałam adnotację, ja zawsze robię z niesłodzonego, spróbuj się nie zrazić i zrobić z niesłodkiego, będzie Ci bardzo smakowało, uszy do góry, nie poddawaj się ! pozdrawiam :)
Usuń