Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: mini szarlotki z ciasta francuskiego

piątek, 31 stycznia 2014

mini szarlotki z ciasta francuskiego

Zróbcie od razu z podwójnej porcji, dobrze Wam radzę ;-)



  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajo
  • 2 średnie jabłka
  • cukier waniliowy i cynamon wg uznania
  • lukier:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny


Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki.
Ciasto rozwinąć, wyrównać załamania.
Szklanką wykroić parzystą liczbę kółek.
Z okrawków zagnieść ciasto, rozwałkować, czynność powtórzyć.
Jajo rozkłócić.
Na każdym kółeczku układać parę plasterków jabłka, dać szczyptę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu, brzegi delikatnie wysmarować rozkłóconym jajem.


Przykryć drugim krążkiem.
Lekko rozciągając, docisnąć krawędzie palcem, następnie widelcem.
Na środku ostrym nożem zrobić małe nacięcie na krzyż.


Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Składniki na lukier dokładnie wymieszać, jeszcze ciepłe ciasteczka polukrować.



6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Szybki i pyszny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuniu! " niebo w gębie" właśnie upiekłam! Pozdrawiam mini szarlotkowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to super, że Wam smakują, bo nam też :DD, dziękuję !

      Usuń
  3. Wyglądają smakowicie , zrobię na weekend.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)