- 3 średnie filety z pstrąga, około 650 gramów
- 250 ml jasnego piwa
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia ryby
- sól i pieprz do posypania ryby
- sok z cytryny do smaku
Filety pokroić na mniejsze kawałki, umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 minut, następnie obtoczyć w mące.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dolać piwo, wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprz (wg uznania), zmiksować do połączenia składników.
Kawałki ryby obtaczać w cieście, smażyć w dość głębokim oleju na złoto, po około 5 -6 minut z każdej strony, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem lekko skropić sokiem z cytryny.
Danie podałam z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.
Bardzo mi smakują ryby smażone w cieście piwnym. Od kiedy pierwszy raz zjadłam tak zrobioną rybę, tęsknie do tego smaku. Pstrąg należy do moich ulubionych ryb.. Pęknie podałaś, szkoda, że nie mogę tego teraz zjeść :(
OdpowiedzUsuńAkurat mam taki filet i brak pomysłów jak go podać inaczej niż pieczonego lub smażonego :) Co prawda jeden, ale... A tu ciekawy pomysł. Nigdy tak nie jadłam. Dzięki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńja miałam dwa średnie, pokroiłam, obtoczyłam i 3 osoby pojadły, że hej ! :), pozdrówcia !
Usuńszukam inspiracji na świete:) fajne przepisy
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, mam nadzieję, że będę pomocna :)
Usuń