sobota, 1 lutego 2014

filet z pstrąga w cieście piwnym

Po prostu pycha, soczysta rybka i delikatne ciasto..mmm


  • 3 średnie filety z pstrąga, około 650 gramów
  • 250 ml jasnego piwa
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól i pieprz do posypania ryby
  • sok z cytryny do smaku


Filety pokroić na mniejsze kawałki, umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 minut, następnie obtoczyć w mące.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dolać piwo, wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprz (wg uznania), zmiksować do połączenia składników.

Kawałki ryby obtaczać w cieście, smażyć w dość głębokim oleju na złoto, po około 5 -6 minut z każdej strony, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem lekko skropić sokiem z cytryny.
Danie podałam z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.



5 komentarzy:

  1. Bardzo mi smakują ryby smażone w cieście piwnym. Od kiedy pierwszy raz zjadłam tak zrobioną rybę, tęsknie do tego smaku. Pstrąg należy do moich ulubionych ryb.. Pęknie podałaś, szkoda, że nie mogę tego teraz zjeść :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam taki filet i brak pomysłów jak go podać inaczej niż pieczonego lub smażonego :) Co prawda jeden, ale... A tu ciekawy pomysł. Nigdy tak nie jadłam. Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam dwa średnie, pokroiłam, obtoczyłam i 3 osoby pojadły, że hej ! :), pozdrówcia !

      Usuń
  3. szukam inspiracji na świete:) fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, mam nadzieję, że będę pomocna :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)