Surówka jest pyszna, spróbujcie :) Podałam ją z kotletami z kurczaka w cebulowo - czosnkowej panierce.
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 mały por
- 1 średnie jabłko
- 2 średnie kiszone ogórki
- 3/4 łyżeczki zmielonego kminku (mieliłam w młynku do kawy)
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego + 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie majonez)
- 1 mała cebula
- sól, pieprz czarny, ewentualnie cukier do smaku
- sok z 1/4 cytryny
Pora pokroić na półplasterki (można przelać go wrzątkiem).
Liście kapusty umyć, odciąć zgrubiałe części, poszatkować cienko.
Cebulę posiekać drobniutko.
Jabłko i ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Warzywa i jabłko wymieszać, skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt, przyprawić i wymieszać ponownie.
Lubię takie mieszanki sałatkowe-surówkowe zwłaszcza w okresie zimowym. A kminek mielony jest już obecny na półkach sklepowych, czym ostatnio bardzo się zdziwiłam. Pozdrawiam Ewa :)
OdpowiedzUsuńROZUMIEM ŻE to miała być zachęta dla synka żeby jadł warzywka???bardzo pomysłowo,,,moja córeczka ma 7 lat ,ale z warzywkami mamy wciąż problem....Ola.P.
OdpowiedzUsuń