czwartek, 16 stycznia 2014

surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą

Szybka, bardzo smaczna surówka do niemal każdego obiadu, polecam też do sadzonego jaja, pycha ! Tym razem podałam ją w towarzystwie fileta z kurczaka w majonezowej panierce.




  • 0,5 średniej kapusty pekińskiej
  • 10 - 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula lub pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżki soku z cytryny do skropienia posiekanej kapusty
  • 1/3 łyżeczki cukru (opcjonalnie, jeśli komuś surówka wyda się zbyt kwaśna)



Liście kapusty poobkrawać od głąba, posiekać, skropić odrobiną soku z cytryny.
Pomidorki pokroić w ósemki, szczypior posiekać, kukurydze odsączyć z zalewy.
Wszystko wrzucić do miski, doprawić, wymieszać z sosem majonezowo - jogurtowym, wymieszać, schłodzić przez chwilkę w lodówce.




2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)