Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: trufle z białą czekoladą i kokosem

poniedziałek, 6 stycznia 2014

trufle z białą czekoladą i kokosem

Przepyszne domowe czekoladki, dla wielbicieli kokosu, wbrew pozorom nie za słodkie, za to bardzo kokosowe. Robi się je bezproblemowo i szybko, porcja na około 20 sztuk.


  • 100 gramów białej czekolady
  • 130 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów wiórków kokosowych
  • 5 łyżek mleka w proszku (pełnego)
  • 1 - 1,5 łyżki likieru kokosowego lub spirytusu (opcjonalnie)
  • dodatkowo: 2 garści wiórków kokosowych do obtaczania



Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietanką. Masę wymieszać, schłodzić. Kiedy będzie całkiem chłodna dodajemy stopniowo mleko w proszku, alkohol i wiórki, wszystko delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na parę godzin (ja, aby przyspieszyć ten proces wstawiłam masę na 15 minut do zamrażarki).
Kiedy masa jest już bardzo gęsta, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.



12 komentarzy:

  1. Jak zwykle szalejesz Ewuniu :-)
    Takiego mi narobiłaś apetytu, że chyba znów skubnę Ci przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, koniecznie są pyszne, bo nie aż tak słodkie jakby to sugerowała nazwa :))

      Usuń
  2. Biała czekolada i wiórki kokosowe to dla mnie doskonałe połączenie. Dzięki za przepis, zapisuję go do ulubionych:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie własnie też :)), bardzo się cieszę i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Cudne, jak kule śnieżne. Taka jedną chętnie zjadłabym już teraz. A z przepisu muszę skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrze wyglądają, pewnie też tak smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wykonałam takie cudeńka :). Wyglądają cudownie, aż rozpływają się ustach...dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynko, bardzo się cieszę i pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Właśnie przygotowałam takie cudeńka, wyglądają wspaniale, kuszą wzrok i podniebienie ... dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy mleko w proszku jest potrzebne? Można go czymś ewentualnie zastąpić, nie używam takiego mleka w ogóle, a szkoda mi kupować całą paczkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko w proszku jest tu niezbędna, z reszty polecam zrobić domowy wafel, wystarczy wpisać w wyszukiwarce na blogu, pyszności :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)