- około 0,5 kg filetów z dorsza
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- mąka pszenna do obtoczenia ryby, około 0,5 szklanki
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
- mała łyżeczka szafranu lub kurkumy
- sól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do ryb
- 1 łyżka maki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami (oprócz szafranu i kurkumy), wstawić do lodówki na minim 30 minut.
Następnie rybę obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Podsmażyć na oleju na rumiano.
1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody.
Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki zimniej wody z mąką, dodać odrobinę (około 2 szczypty) soli i szafran lub kurkumę, wymieszać sos dokładnie.
Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.
Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podawać z ryżem białym lub brązowym i surówką o zdecydowanym smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)