Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: dorsz zapiekany w sosie szafranowym

sobota, 8 lutego 2014

dorsz zapiekany w sosie szafranowym

Delikatność sosu i rybki w nim pływającej, polecam :)


  • około 0,5 kg filetów z dorsza
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby, około 0,5 szklanki
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
  • mała łyżeczka szafranu lub kurkumy
  • sól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do ryb
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu


Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami (oprócz szafranu i kurkumy), wstawić do lodówki na minim 30 minut.
Następnie rybę obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Podsmażyć na oleju na rumiano.

1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody.

Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki zimniej wody z mąką, dodać odrobinę (około 2 szczypty) soli i szafran lub kurkumę, wymieszać sos dokładnie.
Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem. 
Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podawać z ryżem białym lub brązowym i surówką o zdecydowanym smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)