przepis z moimi zmianami stąd
- 250 gramów pulpy bananowej (około 2,5 średnich bananów)
- 1 jajo
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną lub ryżową)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki cukru (możemy użyć brązowego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 łyżki spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania
Zmiksowane owoce ucieramy z solą, jajem, cukrami, mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia do dokładnego połączenia składników.
Na rozgrzany olej kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki stołowej, smażymy na złoto z obu stron. Aby ciasto lepiej odchodziło od łyżki, możemy ją zmoczyć w miseczce z olejem.
Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Pięknie się prezentują. Przepis fantastyczny, bo szybko można takie cudeńka usmażyć :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam pączusie z tego przepisu. Wyszły super i znikły momentalnie.
OdpowiedzUsuńW środku bardzo wilgotne. Napewno jeszcze wrócę do tego przepisu :))