sobota, 8 marca 2014

marchewka z groszkiem zapiekana

Inny sposób na tą pyszną jarzynkę do obiadu. U mnie towarzyszyły jej frytki i wiejskie sadzone jajeczko, pycha !


  • 400 gramów mieszanki warzywnej marchewka z groszkiem
  • 3 łyżki majonezu (jeśli ktoś nie lubi, może zastąpić go tartym chrzanem)
  • 50 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • sól, pieprz
  • 4 kopiaste łyżki bułki tartej

Warzywa gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy, wywaru nie wylewamy. 3/4 szklanki zimnego wywaru mieszamy z majonezem, dodajemy odrobinę soli i pieprz. Warzywa przesypujemy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, masłem, posypujemy z wierzchu bułką tartą. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


4 komentarze:

  1. Co to??? Nikt nie lubi marchewki z groszkiem??? Ja kiedys też nie ale teraz baaaardzo! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też za dzieciaka jej nie znosiłam, a teraz to samą mogę wtranżalać :)

      Usuń
  2. Uwielbiam taką marchewkę, smak dzieciństwa :) Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, choć tą wersję nieco "podrasowałam" :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)