- 2 jaja
- 80 gramów oleju
- 70 gramów posiekanych 3 rodzajów czekolad (białej, gorzkiej i mlecznej)
- 150 ml mleka
- 200 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
- parę kropel aromatu rumowego (opcjonalnie)
- na wierzch:
- lukier: 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka wody
- 80 gramów czekolady mlecznej
- 80 gramów czekolady gorzkiej
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej jaja, mleko, aromat, olej. Zawartość drugiej miski przelać do pierwszej, wymieszać łyżką do połączenia składników, wsypać posiekane czekolady, rozprowadzić po masie. Formę do muffin wypełnić papilotkami, nakładać masę do 2/3 ich wysokości. Piec około 22 minut w temperaturze 180 stopni, wystudzić. Obie czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, składniki lukru wymieszać ze sobą. Na każdą babeczkę nakładać "łatkę" z lukru, pozostawić do zastygnięcia, potem nałożyć polewę mleczną i gorzką, odstawić do zastygnięcia.
Rada:
Do polania babeczek możemy użyć również białej czekolady, lecz nie będzie ona śnieżnobiała.
Lukier powinien być gęsty i przy spływaniu tworzyć "nitki".
fajowy pomysł, wyglądają znakomicie:)
OdpowiedzUsuńAntenko, bardzo dziękuję ! :)
UsuńSuper, dla każdego coś dobrego. Pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
UsuńPrezentują się super, świetnie Ci wyszły !
OdpowiedzUsuńbardo dziękuję :)
UsuńTrzy czekolady, trzy kolory, trzy pyszności... w jednym :) Rewelacja!
OdpowiedzUsuńdostałam zadanie, że mają być muffiny czekoladowe, więc zrobiłam je z 3 rodzajami, żeby trafić w gust każdego łakomczuszka :)
UsuńPrezentują się doskonale! Świetny pomysł, z resztą jak zawsze! :)
OdpowiedzUsuńCudowne muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńdla każdego coś pysznego w jednym:) fajnie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńjedna bebeczka, a tyle w niej pysznosci...pozdrawiam Ewuniu :)))...Irena...
OdpowiedzUsuńEwuniu, bardzo pomysłowe i jak zwykle śliczne, a przez to kuszące....
OdpowiedzUsuń