sobota, 8 marca 2014

serowe krawaciki z marmoladą

Przepyszne ciasteczka, z serii "Jeden za drugim" :)))


  • 180 gramów miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów zmielonego tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 - 250 gramów twardej marmolady
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, wbić żółtko, dodać tłuszcz i zmielony twaróg, zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 - 5 części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjąć pierwszą część ciasta, na podsypanym niewielką ilością mąki blacie rozwałkować je na grubość około 5 mm. Wykrawać kwadraciki o boku 5 cm, na środek nakładać marmoladę, skleić przeciwległe końce tworząc "krawacik". Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut do lekkiego zezłocenia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem z lodówki. Jeszcze ciepłe ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Ewuś!!! Zostaw mi kilka na rano do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! I serowe? Takich jeszcze chyba nie jadłam. Wyglądają wspaniale :) Mogę poprosić kilka? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, bierz ile tylko chcesz ! są przepyszne ! :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)