źródło tutaj
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 jajo
namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, słodka papryka + mąka pszenna do obtaczania pulpetów
dodatkowo:
1 strąk czerwonej papryki
1 średnia cebula
250 gramów pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kiszone lub konserwowe ogórki
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1 łyżka mąki pszennej i 1/3 szklanki zimnej wody
Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut), następnie pulpeciki wyjmujemy na talerzyk, uzupełniamy wywar wodą do ilości nam odpowiadającej.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i ogórki w słupki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor cebulę, następnie dodajemy paprykę, pieczarki i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym przekładamy do sosu. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w wodzie i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go. Pulpety przekładamy do sosu, całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.
Bardzo smacznie wygląda, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńdzis byly kotleciki mielone na obiadek i zostalo mi mielone, takze na jutro mam juz pyszniutki obiadek czyli "pulpeciki w sosie mysliwskim" :-)))) pozdrawiam Ewuniu :-))...Irena...
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSos myśliwski jest jednym z moich ulubionych. Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńznalazłam pomysł na jutrzejszy obiad,,,czy młode ziemniaczki i surówka z marchewki będą pasowały do tych pulpecików???Gosia
OdpowiedzUsuńpewnie, pyszności !
Usuń