Zawinięta na noc w folię aluminiową na drugi dzień będzie nawet jeszcze lepsza, bardzo polecam !
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jaja
3 kopiaste łyżki kakao
0,5 słoiczka ulubionego dżemu (dałam agrestowy, mogą tez być powidła śliwkowe)
2 łyżeczki sody ( z maleńka górką)
parę kropel ulubionego oleju zapachowego, np arakowego, waniliowego lub rumowego
polewa czekoladowa z podwójnej porcji
dowolna dekoracja
polewa czekoladowa z podwójnej porcji
dowolna dekoracja
Jaja całe ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy składniki płynne, czyli olej, mleko, dżem, stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao, miksujemy wszystko na gładką masę. Foremkę babkową z kominem o średnicy 28 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy kaszą manną lub bułką tarta, wlewamy ciasto, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
bardzo ladnie wyglada
OdpowiedzUsuńa jak ładnie polewa się błyszczy :)
OdpowiedzUsuńLubię takie babki! I chyba zaraz sama zrobię:-D Pozdr Slawa
OdpowiedzUsuńSławeczko, bardzo polecam i pozdrawiam :)
Usuńpysznosci babeczka i jak zwykle cudownie podane :-)))...pozdrawiam Ewuniu...Irena...
OdpowiedzUsuńZrobię na Święta, piękna :)
OdpowiedzUsuńJak wilgotna to coś dla mnie, bo nie lubię suchych ciast. Twoja babka wygląda smakowicie, więc na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie udekorowana tymi kolorowymi kuleczkami, przepysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo bogato- a polewa pięknie się błyszczy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam murzynka! Wspaniały pomysł na babkę!
OdpowiedzUsuńBardzo łądna Ci wyszła:). Cieszę się, że przepis się przydał:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo proszę, kolejna świetna propozycja na Święta. Oj, będzie w czym wybierać!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest cudowna. Pozwoliłam sobie wpisać na blogu z Twoim źródłem do przepisu oczywiście. http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/04/babka-swiateczna-murzynkowa.html
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny!
Witam,a czy mozna dodac rodzynki???
OdpowiedzUsuńpewnie, że można, na te proporcje tak około 1 garści, najlepiej najpierw sparzyć je wrzątkiem, osączyć, potem zasypać 1 łyżką mąki, wymieszać, na końcu wrzucić do ciasta, super !
UsuńPrzepyszne ciasto, pulchne, wilgotne :)
OdpowiedzUsuńRobiłam juz kilka razy - jest pyszna, mięciutka i długo wytrzymuje, dzieki temu mozna zrobić znacznie wczesniej przed planowanym podaniem. Polecam! :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona babka!!! Nie ma miesiąca, żebym jej nie piekła:)
OdpowiedzUsuń