sobota, 12 kwietnia 2014

wilgotna babka murzynkowa

Babeczka jest naprawdę godna polecenia, wilgotna, nie za słodka, bardzo kakaowa, pyszna.
Zawinięta na noc w folię aluminiową na drugi dzień będzie nawet jeszcze lepsza, bardzo polecam !





3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jaja
3 kopiaste łyżki kakao
0,5 słoiczka ulubionego dżemu (dałam agrestowy, mogą tez być powidła śliwkowe)
2 łyżeczki sody ( z maleńka górką)
parę kropel ulubionego oleju zapachowego, np arakowego, waniliowego lub rumowego
polewa czekoladowa z podwójnej porcji
dowolna dekoracja

Jaja całe ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy składniki płynne, czyli olej, mleko, dżem, stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao, miksujemy wszystko na gładką masę. Foremkę babkową z kominem o średnicy 28 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy kaszą manną lub bułką tarta, wlewamy ciasto, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.





18 komentarzy:

  1. a jak ładnie polewa się błyszczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie babki! I chyba zaraz sama zrobię:-D Pozdr Slawa

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznosci babeczka i jak zwykle cudownie podane :-)))...pozdrawiam Ewuniu...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak wilgotna to coś dla mnie, bo nie lubię suchych ciast. Twoja babka wygląda smakowicie, więc na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie udekorowana tymi kolorowymi kuleczkami, przepysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo bogato- a polewa pięknie się błyszczy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam murzynka! Wspaniały pomysł na babkę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo łądna Ci wyszła:). Cieszę się, że przepis się przydał:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę, kolejna świetna propozycja na Święta. Oj, będzie w czym wybierać!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, jest cudowna. Pozwoliłam sobie wpisać na blogu z Twoim źródłem do przepisu oczywiście. http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/04/babka-swiateczna-murzynkowa.html
    Przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,a czy mozna dodac rodzynki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można, na te proporcje tak około 1 garści, najlepiej najpierw sparzyć je wrzątkiem, osączyć, potem zasypać 1 łyżką mąki, wymieszać, na końcu wrzucić do ciasta, super !

      Usuń
  12. Przepyszne ciasto, pulchne, wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam juz kilka razy - jest pyszna, mięciutka i długo wytrzymuje, dzieki temu mozna zrobić znacznie wczesniej przed planowanym podaniem. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja ulubiona babka!!! Nie ma miesiąca, żebym jej nie piekła:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)