400 gramów szynki wieprzowej, takiej jak np ta szyneczka
2 garście mrożonki marchewki z groszkiem
1 jajo na twardo
mała puszka kukurydzy
3 łyżki pokrojonych na plasterki marynowanych pieczarek
około 0,6 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz
4 łyżeczki żelatyny
Szynkę pokroić w kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę.
Warzywa w szynką i pieczarkami wymieszać.
Jajo pokroić na plastry, poukładać je na dnie foremki babkowej bez kominka o średnicy 24 cm, zalać żelatyną tylko w takiej ilości, by lekko przykryła jajo, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Następnie dosypać warzywa z szynką i pieczarkami, zalać resztą bulionu z żelatyną, schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Aby galareta idealnie „ wyskoczyła” nam z foremki należy na krótką chwilkę foremkę zanurzyć w misce z ciepłą wodą.
no no ale smacznie wygląda:) to prawda, że je się oczami!:D ja bym pożarła ją całą:D
OdpowiedzUsuńTaka piękna, lśniąca i pełna smakowitości jest Twoja baba-galareta :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ta szyneczka;)),ja zrobię ,ale z piersią z kurczaka;)),a za chwilę będę szperać u Ciebie za innymi przepisami,pozdrowionka;))
OdpowiedzUsuńBardzo ładna ta galaretka!
OdpowiedzUsuńKolorowa i zachęcająca do skosztowania-cudo! Zrobi furorę na wielkanocnym stole:)
OdpowiedzUsuńJaki boski pomysł! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSuper! Fajny pomysł na kształt :)
OdpowiedzUsuńSzynka zrobiła furorę zrobiłem Ci darmową reklamę :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i dziękuję !
Usuńczy groszek i marchewka mogą być ze słoiczka?
OdpowiedzUsuńmogą być, oczywiście, jednak one mają troszkę mniej intensywne kolory niż te mrozone, ale sprawdzą się jak najbardziej
Usuńw takim razie jutro zabieram się do roboty! co prawda nie mam dużej foremki bez komina..ale zrobię to w takim razie w dwóch mniejszych.. pozdrawiam serdecznie!
Usuńmniejsze będą się lepiej kroiły, czekam na wieści jak smakowały !! Pozdrawiam :)
UsuńWitam!Mam zamiar jutro ją zrobić, problem w tym że nie mogę dostać formy bez komina , czy z kominem forma będzie sie nadawała czy może jakieś inne plastikowe naczynie?Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nie ryzykowałabym foremki z kominem, będą na bank problemy z ładnym wyjęciem galarety, może miska z fajnymi pofalowanymi brzegami? też będzie ładnie i nie będzie problemów z wyjęciem
UsuńEwuniu,powiedz prosze ,dokladnie, jak przygotowac zelatyne do tego apetycznego cudenka ? Ewa 18
OdpowiedzUsuńbulion (może być z kostki, jeśli takiego używasz lub porządnie przecedzony domowy bulion drobiowy lub warzywny) zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy żelatynę, bardzo dokładnie mieszamy by się całkowicie rozpuściła, schładzamy do temp. pokojowej i dalej już tak jak w przepisie, czyli najpierw zalewamy samo jajo, odstawiamy do stężenia, a potem cała reszta jak powyżej
UsuńEwuniu,dzieki za kolejne korepetycje...!Czy zelatyne wrzucamy po wylaczeniu gazu do goracego jeszcze bulionu ? Ewa18
UsuńEwus,a 1-2 kostki rosolowe?Pytam tak na wszelki wypadek.Pozdrawiam!Ewa18
Usuńtak, żelatyna jest sypana po wyłączeniu gazu, nie gotujemy jej, a kostkę najlepiej przyjąć 1 sztukę na 0,5 litra wody, rozpuścić, wymieszać, a potem jeszcze dosmaczyć wg swojego gustu pieprzem, maggi, czym tylko lubisz i czego używasz
UsuńAle super wygląda ! Smakuje zapewne tak,jak wygląda.Pięknie się będzie prezentować na stole.Oczywiście skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńcudna ta galareta pani Ewo,osobiście nie lubię galaret wieprzowych z nóżek świńskich itp,lubię delikatne galaretki drobiowe z dużą ilością warzyw,myślę że ta z szynką też będzie w moim klimacie ,dziękuję za inspiracje,pozdrawiam GOSIA.
OdpowiedzUsuńBaba super, jak wszystkie przepisy, a wychodzi pięknie z silikonowej foremki. Życzę pięknych kolorowych świąt.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i nawzajem :)
Usuń