piątek, 11 kwietnia 2014

wielkanocna szynka w galarecie

Pięknie będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Lekki i bardzo smaczny dodatek do pieczywa.




400 gramów szynki wieprzowej, takiej jak np ta szyneczka
2 garście mrożonki marchewki z groszkiem
1 jajo na twardo
mała puszka kukurydzy
3 łyżki pokrojonych na plasterki marynowanych pieczarek
około 0,6 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz
4 łyżeczki żelatyny

Szynkę pokroić w kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę.
Warzywa w szynką i pieczarkami wymieszać. 
Jajo pokroić na plastry, poukładać je na dnie foremki babkowej bez kominka o średnicy 24 cm, zalać żelatyną tylko w takiej ilości, by lekko przykryła jajo, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Następnie dosypać warzywa z szynką i pieczarkami, zalać resztą bulionu z żelatyną, schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Aby galareta idealnie „ wyskoczyła” nam z foremki należy na krótką chwilkę foremkę zanurzyć w misce z ciepłą wodą.





24 komentarze:

  1. no no ale smacznie wygląda:) to prawda, że je się oczami!:D ja bym pożarła ją całą:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka piękna, lśniąca i pełna smakowitości jest Twoja baba-galareta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda ta szyneczka;)),ja zrobię ,ale z piersią z kurczaka;)),a za chwilę będę szperać u Ciebie za innymi przepisami,pozdrowionka;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowa i zachęcająca do skosztowania-cudo! Zrobi furorę na wielkanocnym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki boski pomysł! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Fajny pomysł na kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szynka zrobiła furorę zrobiłem Ci darmową reklamę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy groszek i marchewka mogą być ze słoiczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być, oczywiście, jednak one mają troszkę mniej intensywne kolory niż te mrozone, ale sprawdzą się jak najbardziej

      Usuń
    2. w takim razie jutro zabieram się do roboty! co prawda nie mam dużej foremki bez komina..ale zrobię to w takim razie w dwóch mniejszych.. pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    3. mniejsze będą się lepiej kroiły, czekam na wieści jak smakowały !! Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Witam!Mam zamiar jutro ją zrobić, problem w tym że nie mogę dostać formy bez komina , czy z kominem forma będzie sie nadawała czy może jakieś inne plastikowe naczynie?Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to nie ryzykowałabym foremki z kominem, będą na bank problemy z ładnym wyjęciem galarety, może miska z fajnymi pofalowanymi brzegami? też będzie ładnie i nie będzie problemów z wyjęciem

      Usuń
  10. Ewuniu,powiedz prosze ,dokladnie, jak przygotowac zelatyne do tego apetycznego cudenka ? Ewa 18

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bulion (może być z kostki, jeśli takiego używasz lub porządnie przecedzony domowy bulion drobiowy lub warzywny) zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy żelatynę, bardzo dokładnie mieszamy by się całkowicie rozpuściła, schładzamy do temp. pokojowej i dalej już tak jak w przepisie, czyli najpierw zalewamy samo jajo, odstawiamy do stężenia, a potem cała reszta jak powyżej

      Usuń
    2. Ewuniu,dzieki za kolejne korepetycje...!Czy zelatyne wrzucamy po wylaczeniu gazu do goracego jeszcze bulionu ? Ewa18

      Usuń
    3. Ewus,a 1-2 kostki rosolowe?Pytam tak na wszelki wypadek.Pozdrawiam!Ewa18

      Usuń
    4. tak, żelatyna jest sypana po wyłączeniu gazu, nie gotujemy jej, a kostkę najlepiej przyjąć 1 sztukę na 0,5 litra wody, rozpuścić, wymieszać, a potem jeszcze dosmaczyć wg swojego gustu pieprzem, maggi, czym tylko lubisz i czego używasz

      Usuń
  11. Ale super wygląda ! Smakuje zapewne tak,jak wygląda.Pięknie się będzie prezentować na stole.Oczywiście skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. cudna ta galareta pani Ewo,osobiście nie lubię galaret wieprzowych z nóżek świńskich itp,lubię delikatne galaretki drobiowe z dużą ilością warzyw,myślę że ta z szynką też będzie w moim klimacie ,dziękuję za inspiracje,pozdrawiam GOSIA.

    OdpowiedzUsuń
  13. Baba super, jak wszystkie przepisy, a wychodzi pięknie z silikonowej foremki. Życzę pięknych kolorowych świąt.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)