Delikatne mięsko w aromatycznej panierce, czyli klasyk w innej odsłonie :)
Świetny dodatek do pieczywa, mój syn bardzo poleca :)))
1 kg schabu bez kości
zalewa na 24 godziny:
1,5 litra zimnej wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
do obsypania przed pieczeniem:
czarny pieprz
słodka papryka
4 łyżki ostrej lub łagodnej musztardy (sarepska, delikatesowa, stołowa)
4 – 5 łyżek mąki pszennej
Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 – 36 godzin. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą.
Następnie przy pomocy sitka posypujemy dokładnie mąką.
Mięso zawijamy delikatnie w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
Po około 30 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca pieczenia rumienimy „.skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 40 minut.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na tę skorupkę, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńW ten sposób jeszcze nie piekłam! Wygląda bardzo apetycznie, muszę tak spróbować!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko i do obiadu i na kanapkę.
OdpowiedzUsuńMojemu synkowi też bardzo smakuje :)