Szukacie dobrego przepisu na delikatne kluchy śląskie? :) zapraszam tutaj :)
- 0,7 kg chudej wołowiny
- garść fasolki szparagowej
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki fasolki czerwonej z puszki
- 1 strąk czerwonej papryki
- 0,5 średniego pora
- 1 średnia cebula
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, dałam, bo miałam resztkę)
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta lub dwie ostrej papryki
- papryka słodka
- 2 szczypty cząbru (można dodać świeże)
- 1 szczypta kolendry
- 2 szczypty majeranku
- ewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu (nie dodawałam)
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju, kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).
Pora kroimy na plasterki, paprykę w paseczki, warzywa z puszki odsączamy z zalewy, pomidory w ósemki.
W połowie gotowania wołowiny wrzucamy pokrojone warzywa, uzupełniamy sos, gotujemy jeszcze przez około 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat (opcjonalnie), zioła, ewentualnie dosalamy i gotowe. Sos możemy zagęścić wodą z mąką.
Ależ apetyczne zdjęcie
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ten gulasz :)
OdpowiedzUsuńpyszności:) wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńmmmniam....jaki pyszny obiadek...pozdrawiam Ewus :-))))...Irena...
OdpowiedzUsuń