- 750 gramów zmielonego półtłustego twarogu
- 3 jaja
- 1,5 - 2 szklanek mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)
- szczypta soli
- około 25 sztuk truskawek jednakowej wielkości
- cukier puder do posypania
- śmietanka z cukrem i truskawkami do polania
- lub inne ulubione dodatki do knedli
Twaróg połączyć dokładnie z jajami, solą i mąką. Ostatecznie ciasto może lekko się lepić, ale łatwo ma dawać się formować.
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.
Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je, do środka wkładamy owoc, zalepiamy dokładnie formując kuleczkę.
Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 3 - 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy, posypujemy cukrem pudrem, polewamy ulubionymi dodatkami, smacznego :)
Ewcia nic nie musisz pisać :) knedle bronią się same :)
OdpowiedzUsuńHeh dokładnie, knedle to u mnie punkt obowiązkowy gdy tylko pojawiają się świeże truskawki
OdpowiedzUsuńAaa wyglądają genialnie! Dzisiaj robię na imieninowy obiad :)
OdpowiedzUsuńŻe smaczne to już widzę i czuję;P Ale jakie piękne w przekroju!
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńwow! no rewelka knedliki...smaka mi narobilas Ewuniu, ze nie wiem co:)))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńMniam! Zjadłabym;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj i są przepyszne! I widzę u Ciebie więcej ciekawych propozycji więc na pewno będę zaglądać :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo się cieszę i zapraszam serdecznie ! :)
UsuńOjej, doskonałe!
OdpowiedzUsuńZrobiłam,są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOj chodzą za mną takie knedle od dłuższego czasu :) najwyższa pora ja zrobić :)
OdpowiedzUsuńczy taki ser z wiaderka na sernik nadaję się czy nie bardzo?
OdpowiedzUsuńnie, absolutnie odpada, za rzadki jest
Usuń