czwartek, 29 maja 2014

knedle serowe z truskawkami

Czy muszę pisać jak smakują?? :))) Z porcji wychodzi około 25 sztuk.


  • 750 gramów zmielonego półtłustego twarogu
  • 3 jaja
  • 1,5 - 2 szklanek mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)
  • szczypta soli
  • około 25 sztuk truskawek jednakowej wielkości
  • cukier puder do posypania
  • śmietanka z cukrem i truskawkami do polania
  • lub inne ulubione dodatki do knedli

Twaróg połączyć dokładnie z jajami, solą i mąką. Ostatecznie ciasto może lekko się lepić, ale łatwo ma dawać się formować.
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.
Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je, do środka wkładamy owoc, zalepiamy dokładnie formując kuleczkę.


Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 3 - 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy, posypujemy cukrem pudrem, polewamy ulubionymi dodatkami, smacznego :)



14 komentarzy:

  1. Ewcia nic nie musisz pisać :) knedle bronią się same :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Heh dokładnie, knedle to u mnie punkt obowiązkowy gdy tylko pojawiają się świeże truskawki

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa wyglądają genialnie! Dzisiaj robię na imieninowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Że smaczne to już widzę i czuję;P Ale jakie piękne w przekroju!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! no rewelka knedliki...smaka mi narobilas Ewuniu, ze nie wiem co:)))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj i są przepyszne! I widzę u Ciebie więcej ciekawych propozycji więc na pewno będę zaglądać :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo się cieszę i zapraszam serdecznie ! :)

      Usuń
  7. Zrobiłam,są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj chodzą za mną takie knedle od dłuższego czasu :) najwyższa pora ja zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy taki ser z wiaderka na sernik nadaję się czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)