czwartek, 15 maja 2014

sałata do obiadu - przepis z 1910 roku

Ponad 100 letni przepis, ale wciąż na czasie :) Autorką jest Marya Ochorowicz - Monatowa, a receptura i tekst pochodzi z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej".




  • 2 - 3 główki sałaty
  • 4 jaja na twardo
  • 1 filiżanka śmietany kwaśnej
  • sok z cytryny lub ocet do smaku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól


Ładnie zbite i kruche główki sałaty wypłukać w kilku wodach, obrać z wierzchnich liści, przekroić na cztery części i osączyć z wody na sicie.
Na trzy główki sałaty ugotować 4 jaja na twardo, włożywszy je do zimnej wody, aby żółtka skruszały. Potem trzy pokroić w cząstki do ubrania, a z ostatniego wyjąć żółtko, rozetrzeć z pół łyżeczką cukru, rozprowadzić filiżanką kwaśnej śmietany, wlać soku cytrynowego lub octu do smaku, sałatę posolić i oblawszy tą zaprawą, wymieszać dobrze w salaterce. Z wierzchu ubrać cząstkami jaj i białkiem drobno pokrojonem.
Kto nie lubi sałaty słodkiej, można ją zaprawić samą śmietaną, a jajka pokroić w cząstki i ułożyć na wierzchu.







4 komentarze:

  1. Uwielbiam taką sałatę.Fajnie,że podałaś przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką sałatę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię bardzo podobnie, ale żółtka rozcieram z cukrem i sokiem z cytryny a białka kroje na kosteczkę:) sałata jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony sposób na sałatę. W moim rodzinnym domu robimy w taki właśnie sposób od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)