- 2 - 3 główki sałaty
- 4 jaja na twardo
- 1 filiżanka śmietany kwaśnej
- sok z cytryny lub ocet do smaku
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Ładnie zbite i kruche główki sałaty wypłukać w kilku wodach, obrać z wierzchnich liści, przekroić na cztery części i osączyć z wody na sicie.
Na trzy główki sałaty ugotować 4 jaja na twardo, włożywszy je do zimnej wody, aby żółtka skruszały. Potem trzy pokroić w cząstki do ubrania, a z ostatniego wyjąć żółtko, rozetrzeć z pół łyżeczką cukru, rozprowadzić filiżanką kwaśnej śmietany, wlać soku cytrynowego lub octu do smaku, sałatę posolić i oblawszy tą zaprawą, wymieszać dobrze w salaterce. Z wierzchu ubrać cząstkami jaj i białkiem drobno pokrojonem.
Kto nie lubi sałaty słodkiej, można ją zaprawić samą śmietaną, a jajka pokroić w cząstki i ułożyć na wierzchu.
Uwielbiam taką sałatę.Fajnie,że podałaś przepis.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką sałatę! :)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobnie, ale żółtka rozcieram z cukrem i sokiem z cytryny a białka kroje na kosteczkę:) sałata jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sposób na sałatę. W moim rodzinnym domu robimy w taki właśnie sposób od zawsze :)
OdpowiedzUsuń