Delikatne i kruche mięsko, idealna domowa wędlina.
1 kg schabu bez kości
marynata:
2,5 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 płaskie łyżki pikantnej musztardy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
1 szklanka bulionu warzywnego w temperaturze pokojowej
Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Schab umyć, dokładnie osuszyć, wysmarować porządnie marynatą, delikatnie włożyć do woreczka do pieczenia, woreczek zawinąć, wsadzić do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie do woreczka wlać bulion. Mięso wraz z woreczkiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec około 70 minut w temperaturze 200 stopni. Na około 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię z wierzchu, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Bardzo fajny schab :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze, domowe wędliny. Schabik wyszedł, jak marzenie. Pięknie upieczony :)
OdpowiedzUsuńNie mam wiele wprawy w obróbce mięsa, ale wczoraj zrobiłam i cała rodzinka zachwycona. Delikatny, aromatyczny, soczysty :) bardzo dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńTakina...to teraz już masz doświadczenie :), cieszę się bardzo, że Wam smakował, pozdrawiam serdecznie całą rodzinkę :)
UsuńWitam. Zainteresował mnie ten przepis tylko mam jedno pytanie: bulin może być taki z kostki czy to musi być domowy?
OdpowiedzUsuńoptymalnie domowy, ale z kostki też się nada
UsuńUpiekłam! Dobre!!! :-) Dzięki za prosty przepis :-)
OdpowiedzUsuńCzy ten bulion mieszam od razu z ta marynata czy wlewam ja dopiero po tych 12 godzinach
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dolewamy go dopiero tuż przed pieczeniem, leżakuje bez bulionu
UsuńWitam. Czy ten schab może być podany jako danie obiadowe.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoczywiście, po upieczeniu pokroić w plastry, polać ciemnym sosem pieczeniowym i voila
OdpowiedzUsuń