czwartek, 22 maja 2014

surówka z młodej kapusty

szybka i prosta, nasza ulubiona :)



1 główka młodej kapusty
1 – 2 pomidory
1 średnia marchewka
1 pęczek szczypiorku z cebulką
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
parę kropel soku z cytryny
sól, pieprz

Z kapusty wyciąć głąba, poszatkować ją cienko, wrzucić do miski, posolić, pognieść rękami lub tłuczkiem do ziemniaków, odstawić na 10 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pomidory pokroić na małe cząstki (można wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki). Szczypiorek wraz z cebulką posiekać. Jogurt połączyć dokładnie z majonezem. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić pieprzem, dosolić, skropić sokiem z cytryny, ponownie wymieszać, gotowe.



5 komentarzy:

  1. takie surówki nie mogą nie smakować! już samym wyglądem mówią "zjedz mnie":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy kolejnym zakupie kapusty będzie surówka :)) W tym sezonie jeszcze jej nie robiłam a uwielbiam - jak zresztą wszystko co z młodej kapuchy :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam surówki a takiej jeszcze nie robiłam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)