Szybko powstaje i szybko znika :)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
125 gramów rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
350 - 400 gramów rabarbaru + 3 łyżki cukru
kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
Rabarbar pozbawiamy włókien, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut, następnie odsączamy na sitku.
Z mąki, cukrów zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki.
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto.
Foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy dokładnie odsączonym rabarbarem, na wierzch wykładamy kruszonkę.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
chyba zaraz zrobię to ciacho :D
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńPyszności rabarbarowe. Też upiekłam z rabarbarem i kruszonką, więc wiem jakie może być Twoje pyszne, bo i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha i z rabarbarem <3
OdpowiedzUsuńSuper proste i super pyszne ciasto! Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńKruszonka z mąki i cukrów czy z masła i cukrów? Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkruszonka z mąki, masła i obu cukrów, zaraz edytuję skład, bo mąka się oddaliła za bardzo, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń