sobota, 10 maja 2014

szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką

Szybko powstaje i szybko znika :)



1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
125 gramów rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
350 - 400 gramów rabarbaru + 3 łyżki cukru
kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej

Rabarbar pozbawiamy włókien, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut, następnie odsączamy na sitku.
Z mąki, cukrów zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki.
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto.
Foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy dokładnie odsączonym rabarbarem, na wierzch wykładamy kruszonkę.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.




7 komentarzy:

  1. chyba zaraz zrobię to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności rabarbarowe. Też upiekłam z rabarbarem i kruszonką, więc wiem jakie może być Twoje pyszne, bo i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ciacha i z rabarbarem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super proste i super pyszne ciasto! Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruszonka z mąki i cukrów czy z masła i cukrów? Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. kruszonka z mąki, masła i obu cukrów, zaraz edytuję skład, bo mąka się oddaliła za bardzo, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)