- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego (jeśli ma być z wiaderka, musi mieć powyżej 10% tłuszczu)
- 200 gramów białej czekolady
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru (do całości dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 gramowy)
- około 400 gramów truskawek jednakowej wielkości
- cukier puder do posypania
- spód:
- 140 gramów pokruszonych kruchych maślanych ciasteczek
- 70 gramów stopionego, schłodzonego masła
Twaróg mielimy raz, ale na najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy go na 1 - 2 godziny w temperaturze pokojowej, aby nie był lodowaty.
Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć.
Pokruszone dokładnie ciasteczka wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm - 24, ugnieść, zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić.
Czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej (lecz masa ma być wciąż płynna!).
Jaja całe ubić z cukrem do uzyskania jasnej piany, dodać do twarogu, zmiksować blenderem.
Do powstałej masy dodać czekoladę, wymieszać dokładnie. Wsypać budyń, utrzeć na gładką masę (ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników).
Masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię. Następnie poukładać truskawki, wciskając je lekko w ciasto ( zanurzone ma być 1/3 truskawki).
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Cudowny sernik! Ta biała czekolada i truskawki, mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności od rana :) Nie mogę oderwać wzroku :)
OdpowiedzUsuńobłędne połączenie:) to nie mogło się nie udać:D
OdpowiedzUsuńSuper serniczek, chociaż wyglądał z daleka jak ciasto biszkoptowe :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i do tego jeszcze biała czekolada, pyszności:)
OdpowiedzUsuńPiękny sezonowy serniczek :)
OdpowiedzUsuńOch... wygląda tak kusząco, że chyba zaraz pójdę do sklepu po składniki :D
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny!!! Można dwa kawałki do kawki?:)
OdpowiedzUsuńno jasne ! bardzo proszę :)
UsuńEwuniu tylko dwa slowa....WOW!!!!....cudowny...pozdrawiam i milego dnia zycze:))))...Irena....aha i jeszcze jedno...porywam kawaleczek....duuuuuzy kawaleczek :-))))
OdpowiedzUsuńJaki piękny ten sernik! Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńC-u-d-o-w-n-y!!!!!....az mi jezyk na wierzch wychodzi! Buziaki Ewus :*
OdpowiedzUsuńA wygląda tak, że prawie oblizałam monitor :)
OdpowiedzUsuńoczywiscie Ewuniu serniczek upieczony i zjedzony ze smakiem...przepyszny...pozdrawiam :-))))...Irena...
OdpowiedzUsuńWłaśnie próbuję zrobić serenik. Jestem początkująca i chciałabym zapytać o czas pieczenia " Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika !" Ostatnie zdanie "Przez 40 minut" Czy to znaczy że przez 40 min pieczemy ciasto jeszcze w jakieś temp. o której nie jest napisane????
OdpowiedzUsuńnie, może faktycznie zamotałam :), chodzi o to, aby podczas całego pieczenia i 40 minut po wyłączeniu piekarnika absolutnie nie otwierać drzwiczek piekarnika
UsuńMniam....😎
OdpowiedzUsuńMam pytanie jeżeli chciałabym ten sernik zrobić w prostokątnej blaszce 33x40 cm , jakie proporcje składników bedą potrzebne.Ewentualnie jaki z Pani serników nadawałby się na tak dużą blachę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńkażdy jeden sernik możemy dopasować, nie ma problemu, w tym przypadku wszystkie składniki należy powiększyć 2,5 raza, jesli będą jakieś wątpliwości, pomogę
UsuńWitam. Czy można dodać mrożone truskawki?
OdpowiedzUsuńjasne, tylko trzeba:
OdpowiedzUsuń1. Rozmrozić je na sitku
2. Spody owoców (stroną od masy serowej) posypać mąką, nie zapadną się podczas pieczenia
i już :)
Dziękuje bardzo. Uwielbiam Pani blog;-) już kilkadziesiąt przepisów zrobiłam ;-)
OdpowiedzUsuńto ja dziękuję za miłe słowa, cieszę się bardzo !
Usuń