Jeśli chcecie dowiedzieć się jak zrobić racuchy drożdżowe krok po kroku, zapraszam tutaj :)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 30 gramów drożdży
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
- cukier puder do posypania
- 1 szklanka jagód
Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".
Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką, potem np. hakiem do ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.
Jagody myjemy i odsączamy z wody.
Następnie ciasto mieszamy parę razy łyżką. Nabieramy porcję (kopiasta łyżka) ciasta, wykładamy na rozgrzany olej, posypujemy z góry jagodami, lekko je wciskamy w ciasto, smażymy na złoto z obu stron.
Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem, smacznego :)
Rada: Nie wsypujmy od razu całej szklanki jagód do ciasta przed smażeniem, placki będą zbyt nasiąknięte sokiem i niezbyt estetyczne w wyglądzie.
Zakochałam się w nich!;)
OdpowiedzUsuńja też :))), serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe! Widzę, że i u Ciebie jest jagodowo :) Ja od kilku dni robię wszystko z jagodami :D Zatem zrobię także Twoje racuchy :D
OdpowiedzUsuńEwuniu, mam drożdże, jagody i ... resztę składników. Chyba zrobię takie racuchy, bo jestem pod ich urokiem :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, ogromnie polecam, bardzo ! :)
UsuńTakich racuchów jeszcze nie jadłam, apetycznie wyglądają. Pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jaaacie Ewuniu, ale apetycznie wygladaja, a smakuja napewno nieziemsko :))))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, smakują o wiele lepiej :))), pozdrawiam :)
UsuńPrzyznam szczerze, że jeszcze takich nie jadłam. Ale wyglądają tak smakowicie, że muszę spróbować! Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, koniecznie, myślę, że nie będziesz zawiedziona :)
Usuńhmm a mogę zamiast jagód dodac maliny ?
OdpowiedzUsuńno jasne !
UsuńZawsze bałam sie drożdzowych racuchów, że mi sie nie udadzą. Dzis robiłam pierwszy raz z Pani przepisu. Wyszły znakomite, puszyste, leciutki. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńRacuszki z Pani przepisu były przepyszne zrobiłam je dzisiaj wszystkim bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńa jak mam mrożone jagody to jak najpierw rozmrozić?
OdpowiedzUsuńtak, rozmrozić i osączyć na sitku
UsuńAktualnie posiadam tylko jagody w słoiku czy takie tez sie nadają czy są zamokre?
OdpowiedzUsuńnadadzą się tylko trzeba je porządnie osączyć na sitku i lekko oprószyć mąką
UsuńCałe wieki nie jadłam racuchów! Ciasto właśnie wyrasta, u mnie będą ze świeżymi truskawkami :-)
OdpowiedzUsuń