sobota, 16 sierpnia 2014

placuszki drobiowo - serowe

Błyskawiczne, ogromnie sycące i przepyszne kotlety. Posmakują dzieciom jak i dorosłym. Można do nich dodać podsmażone z cebulką pieczarki. Z podanej porcji wychodzi około 10 placuszków. Smakują dobrze również na zimno, do chlebka.




dwa filety drobiowe ( około 600 g)
300 gramów sera żółtego (dałam edamski)
3 średnie jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( z małą górką)
2 kopiaste łyżki gęstego majonezu ( użyłam Winiary)
przyprawa do kurczaka
1 - 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
siekana zielenina 

Filety umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm kosteczkę. Wrzucić do miski, obsypać średnio obficie przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut. Ser zetrzeć na dużych oczkach, wsypać do kurczaka.
Jaja rozkłócić z majonezem, dodać mąkę ziemniaczana, ewentualnie zmiażdżony czosnek i zieleninę, wymieszać dokładnie (ja wszystko krótko zmiksowałam na średnich obrotach).
Do masy dodać mięso i ser, wymieszać łyżką.
Na sporą ilość rozgrzanego oleju kłaść placuszki z 1 kopiastej łyżki masy, smażyć na złoto z obu stron ( na średnim ogniu pod prykryciem), odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.






9 komentarzy:

  1. mniam! wygląda obłędnie! dużo dałabym zeby skosztować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne placuszki, i takie rumiane, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpatrzę te placuszki od Ciebie, jeśli można:). Wyglądają i sądząc po składnikach na pewno smakują doskonale!:) Pozdr A

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zwykle pychotki u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pięknie wyglądają te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis. Do wykonania w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie szukałam takiego przepisu:) muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, są przepyszne, ale tak sycące, że jak zjesz 3, to masz ode mnie nagrodę :))))

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)