około 700 gramów schabu bez kości
300 gramów pieczarek ( świetnie sprawdzą się również kurki i boczniaki)
200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%
2 średnie cebule
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka majeranku (opcjonalnie)
3 ziarenka ziela angielskiego
1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
liść laurowy
siekana natka pietruszki do podania
Schab umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci wilgoć dodać pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojone pieczarki, posolić, dodać pieprz, smażyć około 3 minut, zalać gorącym bulionem, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Jeśli sos za bardzo nam się zredukował, dolać odrobinę wody. Kiedy mięso będzie już kruche i miękkie, wsypać majeranek (opcjonalnie), wymieszać, ewentualnie doprawić, wyłączyć gaz. Następnie dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Pychotka :-) z ziemniaczkami i mizerią idealny niedzielny obiadek ... :)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńno właśnie, nie mogliśmy się najeść, pyszności ! :)
UsuńWitam! Czy ten schab mam traktowac jako zupe i ziemniaczki oddzielnie czy np podac ziemniaczki i polac tym sosem? to bardziej sosik czy zupka? wyglada pysznie:))))
OdpowiedzUsuńpodać z ziemniaczkami, które polać sosikiem z mięskiem, do tego ulubiona suróweczka i obiad jak trzeba :) to po prostu mięsko w sosie, pokazałam go w miseczce, bo jeszcze nie miałam ugotowanych ziemniaków i zrobionej surówki, bardzo polecam :)
Usuńaha dziekuje bardzo ;) wlasnie miseczka mnie zmylila czy to jakis gulasz moze jakas zupka :)
Usuńpewnie, faktycznie można by tak pomyśleć ;-), pozdrawiam i życzę smacznego :)
Usuń