Przepis zobaczyłam u Irmy i ogromnie mnie zaciekawił, brak bułki, jajek, za to z dodatkiem śmietany. Obawiałam się jak całość będzie się "trzymać", niepotrzebnie. Mięsko ( po ostudzeniu) znakomicie kroi się w plastry, jest soczyste i delikatne, co sprawia, że to jedzonko bardzo polecam jako dodatek do chlebka :)
600 gramów karkówki lub łopatki wieprzowej
400 gramów wyłuskanego jak najchudszego surowego (!) boczku
3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
3 - 4 ząbki czosnku
0,5 - 1 łyżka majeranku
Wieprzowinę zmielić w maszynce do mięsa (mieliłam na średnich oczkach), dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, przyprawy, wszystko wymieszać dokładnie.
Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wypełnić masą mięsną, wygładzić wierzch. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 80 minut.
Wierzch przykryć folią aluminiową, którą usunąć na około 20 minut przed końcem pieczenia.
Wystudzić i kroić na plastry.
Uwaga: Mięsko dość mocno zmniejszy swoją objętość ze względu na wytopienie części tłuszczu, ale za to będzie soczyste.
Całkiem, całkiem to mięsko wygląda. Jednak co domowe, to najlepsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńSkusiłam się na zrobienie tej pieczeni i musze przyznać, że wyszła znakomita. Do chleba idealna.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że Wam również smakowała :)
UsuńDziś zrobiłam pieczeń -PYSZNA
OdpowiedzUsuńsuper, pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)
UsuńTaka pieczeń jest najlepsza do chlebka,niech sie chowaja sklepowe szynki :) Pieknie Ci wyszla :)
OdpowiedzUsuń100% racji, przynajmniej wiemy co siedzi w środku :)
UsuńCiekawe czy można ja podac na cieplo pozdrawiam agnieszka
OdpowiedzUsuńAgnieszko, niestety, ale na ciepło pieczeń nie jest taka zwięzła i ma tendencje do rozsypywania się
Usuńradą na to byłoby dodanie ...jaja :)
Usuń