sobota, 25 października 2014

ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie, dla miłośników powyższych pyszności...każdemu się uda :)






3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jaja
100 gramów gorzkiej czekolady
2 paczki budyniu czekoladowego bez cukru (razem 80 g)
3/4 szklanki cukru
125 gramów stopionego i schłodzonego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
3 średnie banany (najlepiej średnio dojrzałe)
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch


Banany kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do miski, zasypujemy mąką i delikatnie mieszamy by mąka obtoczyła owoce.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, schładzamy do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).




Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy tłuszcz, wsypujemy budynie (w proszku), mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko do połączenia składników, dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę, miksujemy na najwyższych obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników. Do ciasta wrzucamy obtoczone w mące banany i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką, by rozeszły się po całości ciasta.

Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.




Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 i pieczemy około 65 - 70 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.







21 komentarzy:

  1. To coś dla mnie ostatnio zaczęłam wypiekać ciasta :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś wypróbuje przepis :) Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo, cieszę się bardzo, daj znać :)

      Usuń
    2. Robiłam ciasto kilka razy- zawsze mi wyszło i jest przepyszne

      Usuń
  3. jaki łatwy przepis :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to właśnie mi chodziło, mało stania przy miskach, a smak...mmmm :), pozdrawiam Paulinko

      Usuń
  4. Ojej takie czekoladowe ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy widzę nazwę "CZEKOLADOWE ciasto"- już się uśmiecham:) Musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam,wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam połączenie bananów i czekolady!!! :)


    Przy okazji zapraszam na swojego bloga:
    muffinyzabieganejdziewczyny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie wstawiłam do piekarnika zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewo, ciasto wygląda apetycznie i wydaje się być łatwe. Mam jednak pytanie natury technicznej - czy pisząc "miksujemy na najwyższych obrotach" masz na myśli nadal ubijanie, czy może zmieniasz końcówki miksera na ucierające? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam na myśli dalsze ubijanie, tymi samymi końcówkami, na najwyższym biegu, a użyłam słowa "ucierać", bo nie chciałam wciąż powtarzać "miksujemy" :DD, ciacho jest fajne i proste, pozdrawiam :)

      Usuń
  10. bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
    jutro mam urodziny i planuję upiec między innymi to ciasto, dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto wyszło rewelacyjne - mocno czekoladowe i wilgotne, wszystkim bardzo smakowało, zwłaszcza dzieciom :)
      pozdrawiam

      Usuń
  11. czy musze uzyc maki tortowej? Moze byc zwykla pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  12. Przy takim czasie pieczenia wychodzi suchy wiór, a ciasto czekoladowe ma być wilgotne w środku, w tym cały urok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto nie było "suchym wiórem", było wilgotne i upieczone w środku

      Usuń
  13. Rewelacja!
    Piekłam okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Nie miałam budyniu, więc dałam mąkę ziemniaczaną i kakao po 40g. A mimo to ciasto wyszło.
    Sama masa wyszła bardzo gęsta, więc nastawiłam się na zakalec, a tu miła niespodzianka. Ciasto wyszło cudownie puszyste. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)