około 1 kg filetu z indyka
300 gramów boczku wędzonego w plastrach lub szynki parmeńskiej
8 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (można dać więcej)
przyprawa do kurczaka lub indyka
3 ząbki czosnku
Fileta dokładnie myjemy i osuszamy, rozkrajamy do na jeden duży płat, następnie rozklepujemy dość cienko, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z obu stron, posypujemy przyprawą, delikatnie zwijamy, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Następnie na mięsie układamy połowę plastrów boczku i odsączone z oliwy kawałki pomidorów.
Następnie ściśle zwijamy roladę wzdłuż krótszej części.
Roladę przykrywamy z góry pozostałym boczkiem, końce zawijając pod spód.
Mięso zawijamy w folię aluminiową.
Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z płaskim i szerokim dnem, wlewamy około 1 szklanki wody na spód naczynia.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z wierzchu pozwalając przypiec się boczkowi.
UWAGA: Jeśli woda ze spodu nam wyparuje, trzeba ją uzupełnić.
Wspaniała rolada. I ten boczek... bardzo lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl
Ale widok! Ewuniu, zrobiłaś i pysznie i ładnie. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię suszone pomidory, które jako dodatek do takich wędlin super się sprawdzają. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwoowwww jaka bomba:D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na roladę :)
OdpowiedzUsuń