czwartek, 29 października 2015

Torcik dyniowy z kiwi

Kolorowe i orzeźwiające połączenie waniliowego sernika w obłędnym kolorze z owocami i kremem śmietanowym.









TORTOWNICA 26 cm

spód ciasteczkowy:
130 gramów herbatników maślanych
90 gramów stopionego masła
2 kopiaste łyżki kakao

wkładka serowo - dyniowa
0,5 kg twarogu wiaderkowego (miałam President, bo pakowany jest po 500 g)
4 jaja
1 szklanka cukru pudru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
150 - 170 gramów przestudzonego pure dyniowego (jeśli jest bardzo rzadkie do masy dodatkowo dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej)

1 - 1,2 kg jabłek
3 zielone galaretki (miałam agrestowe)

biszkopt kakaowy:
3 jaja
4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżka kakao
szczypta soli

masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka (z malutkim czubkiem) żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wrzątku
lub:
400 ml śmietany kremowej 36%
2 śmietanfixy

5 owoców kiwi (twardszych)
4 - 5 łyżek kwaśnego dżemu lub miękkiej marmolady


Twaróg, jaja i pure wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej by nabrały temperatury pokojowej.
 

Jeśli dysponujemy jedną tortownicą w tym wymiarze najlepiej na początku upiec biszkopt, a kiedy wystygnie przełożyć go i zawinąć w folię by nie wysechł.

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, miksujemy do powstania bezy i rozpuszczenia cukru. Potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy, na końcu wsypujemy mąkę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną tortownicy 26 cm i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy.


Ciasteczkowy spód.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao i tłuszczem. Dno tortownicy wyłożyć mieszankę, porządnie docisnąć by były zwarte. Podpiec w piakrniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, schłodzić.

Sernik.
Całe jaja miksujemy krótko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy je do sera, krótko miksujemy do połączenia składników. Potem dodajemy pure, energicznie mieszamy łyżką, na końcu wsypujemy budynie i ewentualnie jeszcze mąkę ziemniaczaną (jeśli pure było rzadkie) i miksujemy na najszybszych obrotach, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.





Na ciasteczkowy spód wlewamy masę sernikową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (w obydwu przypadkach funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Sernik studzimy przez 30 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.


Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, wsypujemy do rondla, podlewamy około 1/4 szklanki wody i dusimy do momentu kiedy jabłka częściowo się nie rozpadną i zagęszczą, wyłączamy palnik, wsypujemy proszek galaretkowy, energicznie mieszamy, odstawiamy do schłodzenia i zagęszczenia. 





Kiedy to nastąpi, masę wylewamy na sernik, przykrywamy delikatnie wcześniej upieczonym biszkoptem i bardzo delikatnie dociskamy, odstawiamy do lodówki.




Kiedy jabłka całkiem stężeją, blat biszkoptowy smarujemy kwaskowatym dżemem.





Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy do temp. pokojowej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, potem dodajemy zahartowaną ( wymieszaną z 1 łyżeczką śmietanki) żelatynę i od razu miksujemy na najszybszych obrotach. Krem wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię.
 UWAGA: Polecam krem z dodatkiem żelatyny niż ze śmietanfixami, przy krojeniu na plasterki ciasto będzie ładniej wyglądało (kiwi nie rozpaćka się w kremie).
Ciasto wstawiamy do lodówki by śmietanka stężała.





Na końcu na wierzchu układamy cienkie(!) plasterki kiwi i ponownie schładzamy przez parę godzin, a najlepiej przez całą noc.



22 komentarze:

  1. Fantastyczny torcik, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj pracy chyba sporo przy nim jest,ale wygląda obłędnie po prostu!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. toż to dzieło kulinarne pani Ewuniu,proszę powiedzieć jak smakuje to cudeńko?????gosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo na czasie,wygląda niesamowicie gdyby tak można było jeszcze spróbować kawałeczek.........Irenka

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo! Moje oczy pochłaniają torcika, mniam... Jesteś kulinarną czarodziejką! Ale tak sobie myślę, jak zastąpić pracochłonne pure dyniowe... Może zmiksować brzoskwinie z puszki? Pewnie smak nie ten sam, kolor tez mniej intensywny, ale też może wyjdzie dobre ciacho. Zastanawiam się jeszcze, czy masa jabłkowo-galaretkowa z trzech galaretek nie jest zbyt słodka. A z kolei mniej galaretek - zieleń nie tak intensywna i cały efekt wizualny nie tak spektakularny. Doradź proszę, Ewuniu... Pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, można tak zrobić, czyli zmiksować brzoskwinie, faktycznie całość będzie znacznie bledsza niestety :(, można też zrobić sernik nie pieczony tylko na zimno, z musem brzoskwiniowym, też będzie pysznie, a co do masy jablkowej najlepiej wybrać kwaśne jabłka i jestem pewna, że całość nie będzie za słodka, jeśli jednak się tego obawiasz to oczywiście możesz dać dwie, spróbować i ewentualnie dodać trzecią, ale przy dwóch też masa się zsiądzie, jedynie będzie to dłużej trwało

      Usuń
  6. Ewa wygląda znakomicie, oczu nie da się oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne te ciacho! Poproszę o przepis na pure dyniowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, wystarczy kliknąc na nazwę w składnikach, pozdrawiam, Ewa

      Usuń
    2. Super. Dziękuję!

      Usuń
  8. Przepiekny!! Juz wiem ,że smakuje równie obłednie jak wyglada..nie moze byc inaczej :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow wygląda bardzo smakowicie;) I to kiwi mnie kusi.., musi smakować pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Ewo pomocyyyy,potrzebuję na sobote przepis na tradycyjny sernik tzn żeby nie był suchy tylko wilgotny.....z dużą ilością sera na bardzo cienkim spodzie z rodzynkami i ewentualnie polany czekoladą na wierzchu taki właśnie lubimy najbardziej ale ja powiem szczerze za serniki jeszcze nigdy sie nie brałam bo brakowało mi wiary w swoje możliwości,więc piekła mi mamusiaaaaa,teraz chciałabym zrobić to pierwszy raz z Pani pomocą i radą żeby nie wyszedł zakalec hahaha proszę o radę i sprawdzony przepis.Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecam sernik śmietankowy z czekoladą:
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/04/sernik-smietankowy-z-czekolada.html
      pychotka !

      Usuń
  11. Przepis wart wypróbowania.Prosze tylko napisac czy kiwi dobrze reaguje z masa?Czy nie podchodzi woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiwi najlepiej wybrać takie twardsze, niezbyt dojrzałe, optymalnie poukładać na cieście w dniu podania, u mnie na drugi dzień było ok, nic wodą nie podeszło

      Usuń
  12. Proszę o podpowiedz jak zrobić pure dyniowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/pure-z-dyni-do-soikow.html

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)