Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: shoarma z kurczaka

poniedziałek, 26 października 2015

shoarma z kurczaka

Szybkościowy kurczak, banalnie prosty i bardzo aromatyczny jak na kuchnię arabską przystało. Mięso możemy zamarynować dzień wcześniej, a potem tylko wrzucić na patelnię na 15 minut, jednocześnie piekąc w piekarniku frytki, sos i surówka robi się błyskawicznie, polecam dla zabieganych i nie tylko !









3 duże filety z kurczaka (około 800 gramów)

zestaw przyprawowy robiony samodzielnie:
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki kolendry (zmielonej)
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
3 szczypty sproszkowanego imbiru
3 szczypty curry
3 szczypty pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
szczypta cynamonu
2 szczypty kurkumy
2 szczypty zmielonego kminku
4 łyżki oleju

lub 3 łyżeczki przyprawy do shoarmy (polecam z Kamisu, zdjęcie poniżej)
4 łyżki oleju

sos czosnkowy na szybko:
2 - 3 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki suszonego
200 gramów kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
1 kopiasta łyżka majonezu
sól, czarny pieprz
2 szczypty cukru

Przyprawy dokładnie wymieszać z olejem.
Jeśli nie dysponujecie tyloma rodzajami przypraw możecie użyć gotowej mieszanki, polecam tą, nie ma niej zbędnych dodatków i uważam, że jest najbardziej "prawdziwa".





Składniki na sos czosnkowy dokładnie wymieszać ze sobą, odstawić do lodówki by się "przegryzły".
Mięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią śniadaniową, odstawić na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (na przykład na noc).
Po upływie tego czasu mięso wyłożyć na patelnię i usmażyć (nie dodawać już tłuszczu).





W międzyczasie upiec frytki i przygotować surówkę ( u mnie najzwyklejszy miks sałat z dodatkiem pomidora).
Mięso i surówkę na talerzach polać przygotowanym uprzednio sosem, podawać na przykład z frytkami, smacznego !


4 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)