poniedziałek, 26 października 2015

shoarma z kurczaka

Szybkościowy kurczak, banalnie prosty i bardzo aromatyczny jak na kuchnię arabską przystało. Mięso możemy zamarynować dzień wcześniej, a potem tylko wrzucić na patelnię na 15 minut, jednocześnie piekąc w piekarniku frytki, sos i surówka robi się błyskawicznie, polecam dla zabieganych i nie tylko !









3 duże filety z kurczaka (około 800 gramów)

zestaw przyprawowy robiony samodzielnie:
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki kolendry (zmielonej)
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
3 szczypty sproszkowanego imbiru
3 szczypty curry
3 szczypty pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
szczypta cynamonu
2 szczypty kurkumy
2 szczypty zmielonego kminku
4 łyżki oleju

lub 3 łyżeczki przyprawy do shoarmy (polecam z Kamisu, zdjęcie poniżej)
4 łyżki oleju

sos czosnkowy na szybko:
2 - 3 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki suszonego
200 gramów kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
1 kopiasta łyżka majonezu
sól, czarny pieprz
2 szczypty cukru

Przyprawy dokładnie wymieszać z olejem.
Jeśli nie dysponujecie tyloma rodzajami przypraw możecie użyć gotowej mieszanki, polecam tą, nie ma niej zbędnych dodatków i uważam, że jest najbardziej "prawdziwa".





Składniki na sos czosnkowy dokładnie wymieszać ze sobą, odstawić do lodówki by się "przegryzły".
Mięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią śniadaniową, odstawić na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (na przykład na noc).
Po upływie tego czasu mięso wyłożyć na patelnię i usmażyć (nie dodawać już tłuszczu).





W międzyczasie upiec frytki i przygotować surówkę ( u mnie najzwyklejszy miks sałat z dodatkiem pomidora).
Mięso i surówkę na talerzach polać przygotowanym uprzednio sosem, podawać na przykład z frytkami, smacznego !


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Też uważam, że domowa lepsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. POMYSŁ NA JUTRZEJSZY OBIADEK JUŻ MAM,,A JAKĄ SURÓWECZKę Pani Ewo poleciłaby pani do tego dania???Lena

    OdpowiedzUsuń
  3. posztakowana pekinka pomidorek, ogórek, trochę kukurydzy, szczypiorek, sól, pieprz, całość popaćkana sosem czosnkowym, pycha <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ŚMIEJEMY SIĘ Z MĘŻEM ŻE W TEJ CHWILI POLSKA DZIELI SIĘ NA ZWOLENNIKÓW I PRZECIWNIKÓW PIS.......oraz na zwolenników i przeciwników ROSOŁU W NIEDZIELĘ........my zdecydowanie należymy do tych drugich....L i A.

      Usuń
    2. :DDDDD, w sekrecie powiem, że my też, pozdrówcia ;-)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)