Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: schab w aksamitnym sosie warzywnym

sobota, 23 kwietnia 2016

schab w aksamitnym sosie warzywnym

Delikatnie przyrządzone mięsko, które spokojnie może być dietetycznym obiadem jeśli pominiemy przysmażanie na patelni. Smakowity obiad dla całej rodziny.








700 gramów schabu bez kości
1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)
500 gramów mrożonej mieszanki warzywnej (jaką tylko lubicie, u mnie 7 składnikowa)
2 średnie cebule
sól, pieprz
liść laurowy
3 kuleczki ziela angielskiego
słodka papryka w proszku
2 szczypty papryki ostrej lub pieprzu cayenne




Mięso kroimy na plastry, lekko rozbijamy, solimy, posypujemy pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy je na mocno rozgrzany olej, krótko przysmażamy, przekładamy do sporego rondla.
Na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w talarki cebulę, wrzucamy do mięsa, całość zalewamy gorącą wodą, tak by przykryła schab, wrzucamy liść laurowy, ziele, dodajemy sól (nie za dużo), pieprz i słodką paprykę (ostrą dodamy pod sam koniec), gotujemy pod przykryciem około 30 minut.




Kiedy schab jest już prawie miękki uzupełniamy wodę do poprzedniego stanu i wrzucamy mrożone warzywa, gotujemy około 10 minut (bez przykrycia).





Na koniec dodajemy pomidory z puszki, dusimy kolejne 10 minut, również bez przykrycia, doprawiamy finalnie.




UWAGA: Możemy część warzyw zmiksować, a część zostawić w całości, sos będzie bardziej esencjonalny.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką.



5 komentarzy:

  1. Chyba podsunęłaś mi pomysł na jutrzejszy obiadek! Dziękuję! Jak spróbujemy dam odpowiedź jak smakowało:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to się cieszę, u mnie schab to zawsze trafiony pomysł, a jeszcze jak mogę wcisnąć swoim trochę warzyw przy okazji to już wgl gites, daj znać co i jak :)

      Usuń
    2. Jesteśmy siedmioosobową rodzinką, więc danie na 7!! Pychota!! Z pewnością zrobię jeszcze nie jeden raz, wczoraj było z ziemniakami, ale wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że z ryżem pewnie będzie jeszcze lepsze, zwłaszcza, że użyłam mieszanki chińskiej:)Pozdrawiam!

      Usuń
    3. pyszności świata musiało być, cieszę się Gosiu, miłego dzionka ! :)

      Usuń
  2. Ale fajne danie ..cudo !! warzywka i kurczaczek samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)