środa, 13 lipca 2016

leczo z cukinii z wiejską kiełbasą

Co prawda mam już na blogu leczo z kurczakiem (KLIK), węgierskie leczo(KLIK), ale ta wersja jest całkiem inna. Wg mnie najlepsza do leczo jest kiełbasa wysokiej jakości, która po przesmażeniu się rozpada nadając każdemu kęsowi przyjemny posmak wędzonki, zapraszam :) Porcja spora, na dwa dni... ;-).







3 spore cukinie
4 strąki papryki (u mnie 2 czerwone i 2 zielone)
2 średnie cebule
0,7 kg dobrej wiejskiej kiełbasy
4 duże mięsiste pomidory lub 0,5 słoiczka koncentratu
sól, czarny pieprz
słodka lub (i) ostra papryka do smaku


Cukinie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.




Cebule siekamy, paprykę obieramy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki.
W sporym garnku przesmażmy na oleju paprykę z cebulą do zeszklenia tej ostatniej, następnie zalewamy 0,5 szklanki wody i dusimy by papryka zmiękła.





Kiedy woda lekko odparuje wsypujemy pokrojoną cukinię, dodajemy sól i inne przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody (zapobiegnie to przypaleniu całości zanim cukinia puści sok) i na małym ogniu gotujemy wszystko razem do miękkości cukinii. 




Potem dodajemy koncentrat lub pokrojone ( i najlepiej obrane ze skórki) pomidory, gotujemy jeszcze chwilkę.




Kiełbasę kroimy w kostkę lub talarki, przysmażamy na patelni, dodajemy do leczo, mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut, finalnie doprawiamy i gotowe :)
Podajemy z pieczywem lub na przykład z ryżem.


5 komentarzy:

  1. Mniam, apetycznie wygląda, lecę jutro na rynek po cukinie. Będzie pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło smakowicie.Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)