P.S. Do ciasta potrzebne nam będą 2 blaszki: 25x35 cm i keksówka 12x25 cm.
inspiracja
biszkopt:
4 jaja
3 łyżki cukru (z górkami)
1 łyżka cukru waniliowego
2 szczypty proszku do pieczenia
1 łyżka kakao (z górką)
szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej tortowej (z górkami)
1 łyżka oleju
masa śmietanowa:
0,6 litra śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka cukru waniliowego
2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
3 paczuszki czerwonej galaretki
0,75 litra wrzątku
polewa czekoladowa (z połowy porcji KLIK)
ewentualnie kolorowa posypka
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do 3 szklanek (każda po 250 ml), schładzamy i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Biszkopt.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukry, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy. Potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na wolnych obrotach, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie dłużej, na końcu wlewamy olej i mieszamy energicznie łyżką.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 20 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto, czekamy około 5 minut, po czym delikatnie odrywamy papier od gorącego jeszcze biszkoptu.
Keksówkę o wymiarach 12x25 cm wyścielamy folią aluminiową, wykładamy biszkopt formując go następująco:
Jeśli ciasta po bokach jest za dużo, odcinamy je ostrym nożykiem, tak, by było równe z wysokością boków foremki.
Szklanki z zastygniętymi galaretkami zanurzamy na 2 minuty w dość ciepłej wodzie (ok 50 stopni C), następnie głęboko obkrawając je nożykiem po bokach, wyjmujemy z wyczuciem.
Foremką w kształcie serduszka (użyłam takiej do pierniczków) wykrawamy w nich serduszkowe słupki (naciskając stopniowo).
Odkładamy je na talerzyk i wstawiamy do lodówki.
Resztę galaretki możemy użyć do zrobienia pysznych deserków z resztą śmietanki, która też powinna nam zostać w niewielkiej ilości.
Krem śmietanowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury ciała.
Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno na najszybszych obrotach miksera, dodajemy cukry, miksujemy jeszcze przez minutkę.
Kiedy żelatyna przestygnie i osiągnie temperaturę ciała dodajemy do niej 1 płaską łyżkę ubitej śmietanki, szybko i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy całość do bitej śmietany i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Na spód uformowanego ciasta wykładamy około 2 cm warstwę śmietanki, na niej układamy serduszkowe słupki (szpicem do góry).
Resztą śmietanki wypełniamy pozostałe przestrzenie aż do wyrównania wierzchu ciasta (który ostatecznie będzie spodem;-).
UWAGA: Nie marudzimy, bo śmietanka dość szybko zastyga.
P.S. Jeśli zostanie nam śmietanki zróbmy z niej deserki w połączeniu z pozostałą galaretką lub od razu zjedzmy ;-).
Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin do stężenia.
Po około godzinie, roladę możemy oblać polewą czekoladową (KLIK) i znów włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)
Cudowne ciacho! Fantazyjne i pewnie pyszne. Brawo Ewuniu za pomysł :-) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńAle śliczne! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńWyszło idealne!
:)
Piękne ciasto na walentynkowy czas! Pomysł extra! Spróbuję zrobić 😀
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe ciasto. Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda,Ale mam pytanko po co 2 blaszki 25×35?.Z tych składników upiec 2 cienkie biszkopty?Czy to ma być jeden biszkopt?
OdpowiedzUsuńMam pytanko to ma być jeden biszkopt czy dwa bo podane są 2 blaszki 25x35?
OdpowiedzUsuńma być jeden biszkopt, pieczemy w tej większej i ten sam dopasowujemy do mniejszej (keksówki)
UsuńChciałam zapytać o olej. Jest podany w składnikach biszkoptu a potem w przepisie już nie. Kiedy go dodać?
OdpowiedzUsuńolej na samym końcu, już uzupełniam
UsuńPominięto kakao w sposobie przygotowania ale nie ciężko się domyśleć kiedy je dodać ;) dziś zaczęłam a jutro kończę ciacho- mam żelatynę w listkach... Czy ktoś mi pomoże ile powinnam dodać do masy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń1 listek to 1 łyżeczka, do tej ilości dałabym 4 listki
Usuńkiedy dodajemy cukier puder?
Usuńpo ubiciu śmietanki na sztywno
UsuńIdealna walentynkowa niespodzianka, cudnie to wyszło ;-)
OdpowiedzUsuńEwuniu przepiękne to ciasto,pozdrówcia Doris.
OdpowiedzUsuńdziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPiękne! Zapisane w ulubionych; ) w tym tygodniu je wypróbuję
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis , domownicy pod wrażeniem byli , dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak 🤣🤣🤣
OdpowiedzUsuńpoproszę o wysłanie na maila kuchara78@gmail.com, wstawię pod przepisem :)))
UsuńŚwietne ciasto:) mam w planach takie zrobić.
OdpowiedzUsuń